Ενέργεια

Έρχεται βροχή προσφορών στο ρεύμα -Εντονος ανταγωνισμός


Πώς θα λειτουργήσουν τα νέα σταθερά τιμολόγια μικρής διάρκειας και τα μικτά τιμολόγια

Αρκετά φθηνότερο ρεύμα τον Φεβρουάριο θα πληρώσουν οι καταναλωτές, χάρη στην υποχώρηση των τιμών χονδρικής τον Ιανουάριο, ενώ οι πάροχοι ετοιμάζονται για μια... βροχή νέων τιμολογίων, στην μπλε και την κίτρινη κατηγορία, μετά την απόφαση του υπουργείου Ενέργειας να χαλαρώσει τους σχετικούς κανόνες, επιτρέποντας στις εταιρείες να ανταγωνιστούν σε νέες υποκατηγορίες τιμολογίων.

Οι συνθήκες στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος αρχίζουν να θυμίζουν το 2021, πριν κλιμακωθεί η ενεργειακή κρίση που κορυφώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου παραμένει κάτω από το 30 €/MWh και αυτό έχει επιτρέψει να υποχωρήσει τον Ιανουάριο η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στην Ελλάδα στα 93 €/MWh.

Μόλις πρόσφατα, στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν οι πάροχοι έκαναν τους υπολογισμούς τους για τα τιμολόγια του Ιανουαρίου, έπαιρναν ως βάση υπολογισμού τιμές χονδρικής άνω των 120 €/MWh. Η πτώση τιμών χονδρικής επέτρεψε στους παρόχους να δώσουν για τον Ιανουάριο τιμές αρκετά χαμηλές, ώστε ακόμη και μετά την κατάργηση των επιδοτήσεων να μην εμφανισθούν επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Ακόμη καλύτερη θα είναι η εικόνα στα τιμολόγια του Φεβρουαρίου που θα ανακοινωθούν από τις εταιρείες και θα αναρτηθούν ως τις 5 Φεβρουαρίου σε πίνακα στην ιστοσελίδα της ρυθμιστικής αρχής. Οι τιμές της κιλοβατώρας στα πράσινα τιμολόγια αναμένεται να υποχωρήσουν ακόμη και στα 12 σεντς και να διαμορφωθούν μεταξύ 12 και 14 σεντς.

Αυτά είναι, όμως, μόνο τα πρώτα καλά νέα αυτού του μήνα από την αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το υπουργείο Ενέργειας άνοιξε νέα πεδία ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων και αναμένεται να εξαντλήσουν την επινοητικότητά τους σε νέα τιμολόγια σταθερής και κυμαινόμενης χρέωσης (μπλε και κίτρινα), παρέχοντας νέες ευκαιρίες στους καταναλωτές για χαμηλότερες χρεώσεις:

  • Η πρώτη, νέα κατηγορία τιμολογίων (την οποία δημιούργησε πρώτη η εταιρεία Φυσικό Αέριο, κάνοντας μια ελεύθερη ερμηνεία του Κώδικα Προμήθειας) θα είναι τα μπλε τιμολόγια με διάρκεια από έξι μήνες και πάνω, ενώ ως τώρα ο ορισμός των μπλε τιμολογίων υποχρέωνε τις εταιρείες να συνάπτουν συμβάσεις τουλάχιστον για 12 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι πλέον μπορούν να «κλειδώσουν» ευνοϊκές προθεσμιακές συμφωνίες για διάρκεια μικρότερη των 12 μηνών και να μεταφέρουν το όφελος στους πελάτες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα οδηγήσει σε χρεώσεις ακόμη και 11 σεντς/κιλοβατώρα για προϊόντα σταθερής χρέωσης για 6 - 12 μήνες.
  • Η δεύτερη νέα κατηγορία θα είναι τα κυμαινόμενα (κίτρινα) μικτά τιμολόγια, στα οποία οι πάροχοι θα έχουν τη δυνατότητα να καινοτομήσουν, συνδυάζοντας ιδιότητες διαφορετικών κατηγοριών τιμολογίων. Για παράδειγμα, θα μπορούν να δημιουργήσουν προϊόντα που θα συνδυάζουν χαμηλή και σταθερή χρέωση για 4 μήνες, με ελεύθερη αναπροσαρμογή για τους επόμενους, ή να προσφέρουν χαμηλότερη χρέωση για ένα όριο κατανάλωσης και αυξημένη για μεγαλύτερη κατανάλωση.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις