Πολιτική

Έρχεται καταιγίδα στις αγορές


Bear Market ενόψει. Το αδύναμο πετρέλαιο και οι φόβοι για την κινεζική οικονομία τρομάζουν τους επενδυτές

Σε επικίνδυνη στενωπό μπαίνουν οι διεθνείς αγορές καθώς οι εξελίξεις στην Κίνα από την μια πλευρά και το ζοφερό κλίμα στην αγορά πετρελαίου οδηγούν τους δείκτες σε ελεύθερη πτώση. Μια ακόμη συνεδρίαση για γερά νεύρα προμήνυεται σήμερα στη Wal Street να υποχωρούν με το άνοιγμα, σημειώνοντας ισχυρές απώλειες. Βασικοί παράγοντες των πιέσεων για μια ακόμη φορά αποτελούν τόσο Κίνα όσο και η πορεία του πετρελαίου το οποίο βυθίζεται ξανά κατά 4,5%-5%. Βαριές απώλειες στο ταμπλό σε τεχνολογικούς τίτλους όπως της Intel με απώλειες 8%. Στον αντίποδα ράλι για τα αμερικάνικα ομόλογα με την απόδοση να διαμορφώνεται οριακά χαμηλότερα του 2%. Ο Shanghai Composite έπεσε σήμερα 3,55% και είναι μειωμένος κατά 20% από το υψηλό της 22ης Δεκεμβρίου, κάτι που εξ’  ορισμού βάζει την αγορά σε bear market.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,1% την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνουν αμετάβλητες. Συνολικά πάντως για το σύνολο του 2015 σημειώθηκε συνολική αύξηση 2,1%. Οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν 0,2%. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,2%.Η πτώση για το 2015 ανήλθε στο 1%, η μεγαλύτερη των τελευταίων πέντε ετών. Βαριές απώλειες στο ταμπλό σε τεχνολογικούς τίτλους όπως της Intel με απώλειες 8%

Στα νέα εξ ανατολής, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι παρείχε 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά σε μία προσπάθεια να διατηρήσει επαρκή ρευστότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι διέθεσε τα κεφάλαια σε εννέα χρηματοοικονομικά ιδρύματα με επιτόκιο 3,25%. Στόχος είναι οι τράπεζες να ενισχύσουν τον δανεισμό τους στις μικρές επιχειρήσεις και τον αγροτικό τομέα της χώρας.

Διαβάστε σχετικά: Βγαίνουν οι αρκούδες στις αγορές

Η σημερινή μέρα απειλεί να αντιστρέψει τα κέρδη της Πέμπτης όταν ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,7%, καθώς ο Dow κατά 1,4%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου είχαν ανακάμψει και τα σχόλια από τον James Bullard, πρόεδρο της τράπεζας Σαιντ Λούις φάνηκε να καθησυχάζουν τους φόβους σχετικά με το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων φέτος. "Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς οι επενδυτές θα ανταποκριθούν σήμερα, πριν από αυτό το Σαββατοκύριακο," δήλωσε ο αναλυτής Craig Erlam. «Οι αγορές βιώνουν την νηνεμία πριν την καταιγίδα», είπε. 
 
Κάτω από τα $30 το βαρέλι το πετρέλαιο 

Το αμερικανικό αργό και το πετρέλαιο Brent κινούνται κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, καθώς το εμπόρευμα τίθεται υπό νέες πιέσεις.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου διολισθαίνουν κατά 5,64% % στα 29,44 δολάρια το βαρέλι. 

Το Brent για τον ίδιο μήνα κινείται εξίσου πτωτικά στα 29,50 δολάρια το βαρέλι. 

Οι απώλειες για το αργό έρχονται καθώς οι αγορές στην Κίνα οδεύουν σε περίοδο bear market, καταγράφοντας απώλειες 20% από τα πρόσφατα υψηλά, ενώ τα futures στη Wall Street, προμηνύουν ένα δύσκολα άνοιγμα.

Bear market: Έξι λόγοι που θα επηρεάσουν τις αγορές
 
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές για την πορεία των αμερικανικών μετοχών από την αρχή του έτους, καθώς εκτιμούν ότι η περίοδος χάριτος έχει αρχίσει να οδεύει προς το τέλος της. Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία ακολουθεί μια αρκετά ενθαρρυντική πορεία, οι αγορές δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, αφενός λόγω της επίδρασης των αρνητικών μάκρο και αφετέρου της αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.
 
Επιπλέον, μερικοί από τους βασικότερους δείκτες, όπως λόγου χάρη ο δείκτης κινδύνου VIX εκπέμπουν προειδοποιητικά σήματα κινδύνου
 
Όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω διάγραμμα, την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης έχει παρουσιάσει έντονες διακυμάνσεις. 
 
Γι’ αυτό το λόγο οι αναλυτές εκτιμούν ότι παρόλο που οι μετοχές μπορεί να αυξηθούν ξανά, η περίοδος της αγοράς των ταύρων οδεύει προς τη λήξη του. 
 
Η περίοδος των αρκούδων μάλιστα έχει ήδη έρθει για αρκετούς βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.
 
Ακολουθούν έξι λόγοι που ενδέχεται να επηρεάσουν τους αμερικανικούς δείκτες:
 
1)Ο αντίκτυπος από την επιβράδυνση της Κίνας
 
Η ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας έχει υποχωρήσει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 7%, και δεν αποκλείεται να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 2.000 Κινέζοι κατασκευαστές, σχεδόν κανένας σήμερα δεν επενδύσει σε εργοστασιακό εξοπλισμό. 
 
Αυτό φυσικά προκαλεί πρόβλημα στη δημιουργία υποδομών. Αυτό σημαίνει τεράστια πλεονάζουσα παραγωγή, όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες όπως τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική στον Καναδά και την Αυστραλία. Διότι αρκετά μεγάλα πρότζεκτ ξεκίνησαν πριν αρκετά χρόνια προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν της ζήτησης από την Κίνα. Το 2015 όπως τα εμπορεύματα βίωσαν ραγδαία πτώση και εκτιμάται ότι τα αρνητικά πρόσημα θα παραμείνουν και μέσα στο 2016. 
 
Η κυβέρνηση της Κίνας, η οποία απέτυχε παταγωδώς να σταματήσει τη βουτιά του χρηματιστηρίου της, έχει ήδη υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα προκειμένου να στηρίξει τους εξαγωγούς της. Αυτό όμως πλήττει τους ανταγωνιστές της από τις αναδυόμενες οικονομίες, κυρίως της Ασίας, οι οποίοι αναγκάζονται σε ραγδαίες υποτιμήσεις προκειμένου να προστατέψουν το μερίδιο της αγοράς τους. 
 
2)Η Fed αυξάνει τα επιτόκια 
 
Παρά το γεγονός ότι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι ήπια και σταδιακή, η αξία του δολαρίου θα ενισχυθεί, ασκώντας πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και πλήττοντας τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες έχουν φτάσει αν έχουν τρισεκατομμύρια δολάρια χρέος. Οποιαδήποτε διακύμανση θα μπορούσε να ταραράξει συθέμελα τις αγορές. Την ίδια στιγμή, το ισχυρό δολάριο θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων. 
 
3)Τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων δεν θα είναι σημαντικά
 
Δεδομένης της φθίνουσας αγοράς των εμπορευμάτων και του ισχυρού δολαρίου, ο οίκος Standard & Poor’s αναμένει δεύτερη συνεχόμενη πτώση των τριμηνιαίων κερδών για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, με το 2015 να είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2009 που ανακοινώθηκαν περιορισμένα κέρδη. 
 
4)Περιορίζονται οι “ηγέτες” στην αγορά
 
Μέσα στο 2015 οι εταιρίες που κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις και είδαν τα νούμερα τους να εκτοξεύονται ήταν μόλις εννέα, οι “Nifty Nine” όπως αποκαλούνται: Facebook, Amazon, Netflix και Google, η πρώτη τετράδα, και Microsoft, Salesforce, eBay, Starbucks και Priceline οι υπόλοιπες. Οι εταιρίες αυτές αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μεγάλο κομμάτι των κερδών του χρηματιστηρίου το 2015 καθώς οι επενδυτές στέρευσαν από ιδέες και προτίμησαν αν επενδύσουν σε κάτι σίγουρο, αποφεύγοντας τα μεγάλα ρίσκα. 
 
5)Μερικοί δείκτες ήδη έχουν περάσει σε bear market
 
Την Δευτέρα αρκετοί αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες εισήλθαν σε bear market, με τον δείκτη Russell 2000 να χάνει σχεδόν 20% σε σχέση με τα υψηλά του Ιουνίου. Ακόμη, ο δείκτης Dow Jones επίσης εμφάνισε ηχηρές απώλειες της τάξης του 25% σε σχέση με τις 29 Δεκεμβρίου του 2014, οπότε βρέθηκε στο ζενίθ του. Και παρόλο που τα στοιχεία δεν είναι απόλυτα και η κατάσταση ενδέχεται να αντιστραφεί στο μέλλον, σίγουρα είναι απογοητευτικά. 
 
6)Οι εποχιακοί δείκτες έχουν κάκιστη απόδοση
 
Οι πρώτες πέντε ημέρες της διαπραγμάτευσης του Ιανουαρίου ήταν οι χειρότερες από το 1930. Και το παραδοσιακό Santa Claus rally, που εκτυλίσσεται τις πέντε ημέρες του 2015 και τις δύο πρώτες του 2016, δεν πραγματοποιήθηκε. Εάν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε είναι μάλλον βέβαιο πως η αγορά των αρκούδων δεν θα αργήσει να έρθει. 
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις