Οικονομία

Έρχεται επέκταση των POS σε όλη την αγορά


Νέα μέτρα ετοιμάζει ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών που αφορούν την καθολική επέκταση των POS σε όλο το φάσμα της αγοράς, ενώ οι επαγγελματίες όλων των κλάδων θα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές.

Το κυβερνητικό επιτελείο σχεδίαζε να προβεί σε επέκταση των POS από το 2020, αλλά η πανδημία έβαλε "φρένο" στο πλάνο. Πλέον, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η μικρότερη χρήση μετρητών, η οποία έδωσε έφερε "καρπούς" στο κράτος το 2022, καθώς υπολογίζεται ότι οι κάρτες θα δώσουν επιπλέον έσοδα 600 εκατ. ευρώ, επιφέροντας ένα χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής.

Μετά τα παραπάνω αποτελέσματα, ετοιμάζεται να έρθει προς εφαρμογή το σχέδιο που προβλέπει την επέκταση της υποχρεωτικής τοποθέτησης μηχανημάτων POS σε όλη την οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα, είναι πιθανό να γίνουν λιγότερα τα μετρητά στις συναλλαγές των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, με τον πήχη να πέφτει κάτω από 500 ευρώ που είναι σήμερα.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο πως το μέτρο των POS θα επεκταθεί σε θέατρα, κινηματογράφους, ταξί, περίπτερα, γυμναστήρια, πάρκινγκ, καθώς και σε κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Ένας από τους άξονες του πλάνου, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες εκδίδουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κατέγραψαν μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα:

  • Το 2019, οι αγορές με κάρτες ή αλλά ηλεκτρονικά μέσα έφθασαν στα 40,6 δισ. ευρώ
  • Το 2020 , στα 44,7 δισ. ευρώ
  • Το 2021, στα 53 δισ. ευρώ και
  • Το 2022, υπολογίζεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα άνω των 65 δισ. ευρώ.

Το πλάνο για POS και ταμειακές μηχανές

  1. Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.
  2. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Από το νέο έτος θα εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS).
  3. Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα