Ελλάδα

Έρχεται αύξηση της στρατιωτική θητείας 


Μετά από δεκαετίες μείωσης της στρατιωτικής θητείας, η οποία έφθασε στους 9 μήνες στον Στρατό Ξηράς, επίκειται η αντιστροφή πορείας, με αύξησή της! 

Όλα δείχνουν ότι οι σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή (13/9) συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν και σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες μέρες «κλειδώνει» η αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς (όπου υπηρετεί και η μεγάλη πλειονότητα των στρατεύσιμων) στους 12 μήνες, όπως ισχύει στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. 

Η  εισήγηση, με στόχο την ενίσχυση του στρατεύματος έχει κατατεθεί από το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ και εξετάζεται ο χρόνος υλοποίησης της αλλαγής.  Είναι πιθανόν, η αύξηση να πιάσει και την ΕΣΣΟ που παρουσιάστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου

Επιπλέον, εξετάζεται και η υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18, όταν τελειώνουν το Λύκειο, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ και της Κύπρου. 

«Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας πως δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη να αναπτύξουν δεξιότητες οι νεοσύλλεκτοι που θα τους είναι χρήσιμες στη ζωή τους μετά το στρατό.