Media

ΕΡΤ: Σάλος για δήθεν ανταποκρίσεις από Ρωσία, που γίνονταν από την... Κυψέλη!


Έντονες αντιδράσεις αλλά και πολιτικές διαστάσεις πήραν οι καταγγελίες περί ανταποκρίσεων της ΕΡΤ από την Ρωσία, οι οποίες όμως έγιναν από την... Κυψέλη.

Το θέμα ξεκίνησε με μια ανάρτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ, που μίλησε για παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Στη συνέχεια έλαβαν θέση γνωστοί ανταποκριτές, ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ η ΕΡΤ απάντησε διαμέσου κύκλων.

ΠΟΣΠΕΡΤ: Η «αντικειμενική» ενημέρωση στο εκτελεστικό απόσπασμα

Η ΠΟΣΠΕΡΤ με μια σκληρή ανακοίνωσή της κάνει λόγο ακόμη και για παραπλάνηση της κοινής γνώμης ενώ τονίζει ότι θα σταθεί αλληλέγγυα στους εργαζόμενους και θα συνεχίσει να καταγγέλλει την επίθεση στην αντικειμενική ενημέρωση:

«Με έκπληξη αντιληφθήκαμε ιδίοις όμμασι, τις παλινωδίες της Διοίκησης της ΕΡΤ, με την απαραίτητη ειδικά σε κρίσιμες περιόδους συνεχή ειδησεογραφική ενημέρωση που επιχειρησιακά ανήκει στην ΕΡΤ1, να γίνεται τραμπάλα πότε στην ΕΡΤ2, πότε στην ΕΡΤ3 και τελικά να καταλήγει χωρίς εξήγηση, χωρίς καμία ενημέρωση των εργαζομένων και του κοινού, στην συχνότητα απ’ όπου εξέπεμπε η Deutsche Welle, με ελλιπή κάλυψη μετάδοσης στο 70% με 75% της ελληνικής επικράτειας και διαδικτυακά από την ΕRTNews, στερώντας έτσι την δυνατότητα του ελληνικού λαού να χαίρει απρόσκοπτης ενημέρωσης από την δημόσια τηλεόραση» τονίζει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της.

«Επίσης, η απουσία ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ρωσία και οι φήμες που ήθελαν τον δημοσιογράφο να βρίσκεται κάπου στην Κυψέλη, αποτελούν τις προϋποθέσεις που συνθέτουν τα χαρακτηριστικά της ανυπαρξίας της αντικειμενικότητας. Αλήθεια, τελικά υπάρχει ανταποκριτής στην Ρωσία, ή η αντικειμενικότητα ακόμα θυσιάζεται στον βωμό των υπερατλαντικών και ευρωενωσιακών πολιτικών σκοπιμοτήτων;» σημειώνει ακόμη.

Το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στη δημόσια τηλεόραση υπενθυμίζει ότι δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τις καταγγελίες της ΠΟΣΠΕΡΤ για το κλείσιμο του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων Αυλίδας. «Και η είδηση από τον Βρετανικό Guardian έρχεται δυστυχώς να μας δικαιώσει. Το BBC, μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις, επαναλειτουργεί εσπευσμένα τα Βραχέα Κύματα, σε έναν επιβεβλημένο από την κατάσταση επαναπροσδιορισμό του ρόλου και της σπουδαιότητάς τους. Αλήθεια τι θα μας απαντήσουν τώρα οι “φωστήρες” της Διοίκησης; Πραγματικά αγωνιούμε να δούμε πού τελικά θα κρυφτούν όσοι λαμβάνουν αυτές τις επικίνδυνες αποφάσεις» τονίζει.

«Δεν γνωρίζουμε αν οι παλινωδίες και το αλαλούμ είναι σκόπιμες ενέργειες ή προϊόν ανικανότητας. Αν είναι κυβερνητικές εντολές, περαιτέρω προσπάθεια απαξίωσης της ΕΡΤ, ή... “αριστεία” ενός σχεδιασμού χωρίς αρχή, μέση και τέλος» σημειώνει η ΠΟΣΠΕΡΤ. «Γνωρίζουμε το αποτέλεσμα, το οποίο κατοχυρώνει όπως και να το εκλάβει κανείς, την κατάρρευση του συνταγματικού ρόλου που καλείται η ΕΡΤ να υπηρετήσει. Και γι’ αυτό οι μόνοι υπεύθυνοι είναι η Διοίκηση και ο κυβερνητικός θίασος του “επιτελικού κράτους”» υπογραμμίζει.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ

Λιάτσος: «Δε βρέθηκε στη Μόσχα ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ στο δεκαπεντάμηνο διάστημα»

Σε αιχμηρότατη ανακοίνωση ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λιάτσος - επί πολλά χρόνια ανταποκριτής στη Ρωσία- τονίζει πως ο περιβόητος ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Μόσχα... δεν υπάρχει. Οπως λέει «δε βρέθηκε στη Μόσχα ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ στο δεκαπεντάμηνο διάστημα».

Αναλυτικότερα, ο Δημήτρης Λιάτσος αναφέρει:

«Διαβάζω τη δήλωση της ΕΣΗΕΑ περί ΕΡΤ και ανταποκριτή στη Μόσχα! Ενδιαφέρουσα προσέγγιση… «Βοηθάει» να σπάσω τη σιωπή μου! Περί δημόσιας τηλεόρασης την οποία υπηρέτησα με ειλικρίνεια, σεβασμό και πάθος επι 23 συναπτά έτη, έχω να δηλώσω:

Από 1/1/21, μετά από διαγωνισμό στον οποίο πήρα μέρος αλλά δεν… κέρδισα(!), ο νέος νικητής υπέγραψε συμβόλαιο και ξεκίνησε τη δουλειά του. Πέρασαν ήδη 15 μήνες και στην ΕΡΤ δεν βγήκε ΟΥΤΕ ένα ρεπορτάζ από Ρωσία!

Δεν ξέρω από πού η ΕΡΤ «έβγαζε» τον ανταποκριτή, όταν από κάτω έδινε το όνομα του και έβαζε τη λέξη ΜΟΣΧΑ. Ξέρω ότι δεν βρέθηκε στη Μόσχα ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ στο δεκαπεντάμηνο διάστημα. Αυτό προβλημάτισε ακόμα και την ελληνική πρεσβεία, το ΥΠΕΞ…

 Η ΕΣΗΕΑ, αναδείχνει τώρα το θέμα, μετά από παρέμβαση, λέει, των εργαζομενων στην ΕΡΤ. Η ΕΣΗΕΑ έχει εδώ στη Μόσχα δυο μέλη της! Υπάρχει η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία… Δεν ήξερε νωρίτερα, δε ρώταγε; Κάποιοι ίσως «κακίσουν» τον εν λόγω ανταποκριτή συνάδελφο. Τον οποίο μάταια αναζητούσαν υπουργοί και κυβερνητικοί παράγοντες ερχόμενοι στη Ρωσία το 15μηνο διάστημα.

 Με τη διοίκηση της ΕΡΤ, όμως, τι θα γίνει; Ποιοι έχουν την ευθύνη για την κατάσταση; Ποιος και με ποιο δικαίωμα εκθέτει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα;».

Χαρίτος: …η διοίκηση γιατί δεν σχολιάζει;

Σύμφωνα με τον Πανο Χαρίτο: Εάν αυτό που καταγγέλει η ΠΟΣΠΕΡΤ είναι αληθές -ότι ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Μόσχα έβγαινε από την Κυψέλη- & πως ήταν σε γνώση της διοίκησης & έβαζαν ως τόπο ανταπόκρισης Μόσχα…η διοίκηση γιατί δεν σχολιάζει;Κάποιοι δώσαμε αγώνα στα μέτωπα για την ακρίβεια των μεταδόσεων…Ντροπή

Ηλιόπουλος: Αν ισχύουν οι καταγγελίες για τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, το λιγότερο που έχει να κάνει ο κ. Ζούλας είναι να παραιτηθεί

«Μετά τις καταγγελίες ότι ανταποκριτής της ΕΡΤ που υποτίθεται ότι ήταν στη Μόσχα, όχι μόνο δεν έχει πατήσει στη Ρωσία αλλά έδινε ρεπορτάζ από την Κυψέλη σε γνώση της διοίκησης, περιμένουμε άμεσα καθαρές απαντήσεις: Ισχύουν οι καταγγελίες; Μήπως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις “φαντασμάτων” ανταποκριτών σε γνώση της διοίκησης της ΕΡΤ;».

Αυτό αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, και τονίζει πως εάν ισχύουν οι καταγγελίες, «το λιγότερο που έχει να κάνει ο κ. Ζούλας είναι να παραιτηθεί». «Τα υπόλοιπα εξάλλου είναι θέμα της Δικαιοσύνης», προσθέτει.

Πηγές ΕΡΤ: Ουδέποτε αποκρύψαμε πως ο ανταποκριτής μας είναι στην Αθήνα με αναρρωτική άδεια

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, πηγές της ΕΡΤ ανέφεραν ότι ο ανταποκριτής της «είναι ένας έμπειρος δημοσιογράφος με άριστη γνώση των ρωσικών θεμάτων, έχει εργαστεί στο παρελθόν ως ανταποκριτής σε πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως ο ΑΝΤ1, ο ΣΚΑΪ, η Καθημερινή και η Reαl News και από το 2021 απασχολείται με σύμβαση έργου στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Η ΕΡΤ ουδέποτε απέκρυψε ότι ο πόλεμος τον βρήκε στην Αθήνα, καθώς αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ανάγκασε να νοσηλευθεί στον Ευαγγελισμό και να βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

Ακριβώς μάλιστα επειδή δεν ήταν στη Ρωσία, η ΕΡΤ τον απέσυρε από τον αέρα της ήδη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρανόηση. Ως εκ τούτου είναι απορίας άξιον γιατί αναπαράγεται μια άνευ νοήματος καταγγελία, πόσω μάλλον όταν ο εν λόγω δημοσιογράφος -καίτοι ασθενούσε- ασκούσε με απόλυτη συνέπεια τα καθήκοντά του».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις