Πολιτική

Ερώτηση Χρυσόγονου για τη θρησκευτική μισαλλοδοξία στα Βαλκάνια


 Το φαινόμενο της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας στα Βαλκάνια ανέδειξε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Ο ευρωβουλευτής στάθηκε σε επίσημη έκθεση επιτροπής εμπειρογνωμόνων προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει της οποίας τρεις χώρες των Βαλκανίων (Κόσοβο, Αλβανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη) αποτελούν βασικούς "αιμοδότες" του Ισλαμικού Κράτους και έθεσε στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Μογκερίνι το ερώτημα αν «σκοπεύει να λάβει μέτρα και, εάν ναι ποια, για να διορθώσει την προφανή αποτυχία της βαλκανικής πολιτικής της ΕΕ;»

Στην απάντησή της η κ. Μογκερίνι αναγνώρισε το πρόβλημα, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων.

«Η ΕΕ καθόρισε μια «στρατηγική για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης» και όσον αφορά την Βοσνία-Ερζεγοβίνη η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελεί τακτικά αντικείμενο συζήτησης . Το 2015 η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ενέκρινε τη νέα αντιτρομοκρατική στρατηγική, η οποία ακολουθεί το μοντέλο της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και κατέληξε σε συμφωνία με την Europol, ανέφερε η κ. Μογκερίνι. Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 2014 η Αλβανία προέβη στη σύσταση Αντιτρομοκρατικής Διεύθυνσης και δημιούργησε ειδική ομάδα (Task Force) για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Το 2014 θεσπίστηκαν μεταρρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες προβλέπουν έως και δεκαπενταετή φυλάκιση σε κάθε Αλβανό πολίτη που συμμετέχει σε ένοπλες συγκρούσεις ή στρατολογεί τρίτους για συμμετοχή σε αυτές εκτός του αλβανικού εδάφους, ανέφερε η Επίτροπος για την Αλβανία .Για το Κοσσυφοπέδιο υπογράμμισε πως έχει λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης. Μετά την απαγόρευση της συμμετοχής πολιτών του Κοσσυφοπεδίου σε αλλοδαπές συγκρούσεις, οι αρχές ενέτειναν τις προσπάθειές τους για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, και ολοκλήρωσαν μια στρατηγική και σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού.

«Η ΕΕ θα μπορούσε να παράσχει περαιτέρω στήριξη στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στηριζόμενη στην εμπειρία του δικτύου της ΕΕ για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη ριζοσπαστικοποίηση» επισημαίνει στην απάντησή της η κ. Μογκερίνι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις