Άμυνα & Διπλωματία

Ερντογάν: Τζαμί η Αγιά Σοφιά μετά τις εκλογές - Κωνσταντινούπολη δεν θα υπάρξει ξανά


Σε νέο προκλητικό παραλήρημα προέβη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε προεκλογική του συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στην Κωνσταντινούπολη αποκαλώντας την ξανά «Ισλάμ μπολ». «Η Κωνσταντινούπολη δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι «Ισταμπούλ» και το ξέρετε αυτό. Κι αυτό επίσης θα προχωρήσει, θα συνεχιστεί» είπε ο Ερντογάν.

Για την Αγιά Σοφιά είπε: «Πρόσφατα μου έθεσαν ένα ερώτημα στην τηλεόραση: «Όσον αφορά στην Αγιά Σοφιά, θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν;» Κι έτσι τους είπα όχι. Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο «μουσείο» και θα κάνουμε την Αγιά Σοφιά τζαμί», δήλωσε ο Ερντογάν.

Οι λεκτικές προκλήσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν δεν γίνονται αποκλειστικά στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο γεωπολιτικού και γεωοικονομικού αναθεωρητισμού με στόχο το επανακαθορισμό της θέσης της Τουρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συγκεκριμένη επιδίωξη της Άγκυρας εξηγείται και από τα εξοπλιστικά της προγράμματα, όπως για παράδειγμα το μίνι αεροπλανοφόρο το οποίο φυσικά και δεν χρειάζεται για την άμυνα μιας χώρας, αλλά είναι καθαρά διαπόντιο οπλικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης