Άμυνα & Διπλωματία

Ερντογάν σε Ελλάδα και Κύπρο: Δοκιμάζετε την υπομονή μας


Νέα πρόκληση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, εναντίον Αθήνας και Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την 104η επέτειο της μάχης των Δαρδανελίων, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως "στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Συρία και στο Ιράκ δοκιμάζουν την υπομονή και την αποφασιστικότητα της Τουρκίας".

Ο Ερντογάν τόνισε ότι παρότι πέρασε ένας αιώνας από τη μάχη στα Δαρδανέλια ακόμη συνεχίζουν να δοκιμάζουν την υπομονή και την αποφασιστικότητά τους, ενώ συμπλήρωσε πως «παρενοχλώντας τα σύνορά μας με τη Συρία μας δοκιμάζουν προσπαθώντας να ιδρύσουν εκεί ένα διάδρομο τρομοκρατίας. Το ίδιο και στο Ιράκ. Στην Κύπρο μας δοκιμάζουν προσπαθώντας να παραβιάσουν τα δικαιώματά μας. Μας δοκιμάζουν στο Αιγαίο προσπαθώντας να το μετατρέψουν σε θάλασσα απροσπέλαστη. Μας δοκιμάζουν προκαλώντας ταραχές στους δρόμους, κάνοντας απόπειρα πραξικοπήματος, κάνοντας συμμαχίες σκότους. Μας δοκιμάζουν με μηνύματα που έστειλαν από τη Νέα Ζηλανδία η οποία βρίσκεται 16.500 χλμ μακριά από τη χώρα μας».

Για το "μακελειό" στη Νέα Ζηλανδία, ο Τούρκος Πρόεδρος επιτέθηκε στους κατοίκους της χώρας, αναφέροντας ότι «οι παππούδες σας ήρθαν εδώ (σ.σ. Δαρανέλια) και άλλοι γύρισαν με τα πόδια, και άλλοι με φέρετρα. Αν θα έρθετε με τον ίδιο σκοπό σας περιμένουμε. Θα σας φιλοξενήσουμε και εσάς όπως φιλοξενήσαμε τους παππούδες σας. Την Ινσταμπούλ δεν θα μπορέσετε να την κάνετε Κωνσταντινούπολη».