Άμυνα & Διπλωματία

Ερντογάν: Οι S-400 θα παραδοθούν τον επόμενο μηνα


Δεν φαίνεται να πτοείται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις αμερικανικές κυρώσεις και τον ενδεχόμενο αποκλεισμό από το πρόγραμμα του F-35.

O Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες το βράδυ ότι ελπίζει να επιλυθεί το πρόβλημα με τις ΗΠΑ αναφορικά με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 μέσω της διπλωματίας και πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Ιουνίου στο πλαίσιο της G20 στην Ιαπωνία.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από όσους ευθύνονται όταν η χώρα του αποκλειστεί από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αυτών.

Λίγο νωρίτερα, ο Ερντογάν είπε ότι το αντιπυραυλικό ρωσικό σύστημα S-400 έχει ήδη αγοραστεί και θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα.

Τα σενάρια πάντως οργιάζουν καθώς η Τουρκία χρησιμοποιεί διαύλους για βρει λύση με τις ΗΠΑ και "ποντάρει" στην πληθωρική προσωπικότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Τούρκοι προτείνουν διάφορες λύσεις όπως να οι S-400 να μείνουν... περίπου στα κουτιά ή να μην τεθούν σε πλήρη λειτουργία, ενώ οι ΗΠΑ παρουσιάζονται κάθετες στη σύνδεση S-400 με τα F-35.

Το επόμενο βήμα είναι να φανεί τι κυρώσεις θα εφαρμόσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία σε μια οικονομία που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και είναι στα πρόθυρα του ΔΝΤ.

Αναφορικά με τα τουρκικά F-35 αυτά θα παραμείνουν στις ΗΠΑ μέχρι νεωτέρας, ενώ το σενάριο που είναι πιο πιθανό είναι ότι τελικά τα τουρκικά μαχητικά πέμπτη γενιάς θα είναι υποδεέστερα όλων των άλλων αν τελικά τεθούν σε λειτουργία οι S-400 επί τουρκικού εδάφους.

Διαβάστε επίσης