Διεθνή

Ερντογάν: Λύση στο Κυπριακό μόνο με συνεκμετάλλευση της ΑΟΖ


Θέμα συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Κύπρου θέτει ανοιχτά η Τουρκία, συνδέοντας την επίλυση του κυπριακού με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίωνστη διαχείριση και την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Μεγαλονήσου.Εμμέσως εγείρει θέμα συνδιαχείρισης και  για τα κοιτάσματα που βρίσκονται σε περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί ότι βρίσκονται στη δική της ΑΟΖ.

Η Αγκυρα χρησιμοποιεί τους Τουρκοκύπριους και το κυπριακό για να επιβάλει καθεστώς συνδιαχείρισης και να συμμετάσχει άμεσα ή έμμεσα στις συμφωνίες έρευνας και εκμετάλλευσης που συνάπτονται με διεθνείς πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Τις τουρκικές απαιτήσεις εξέφρασε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου της εισβολής στην Κύπρο.

Σε μήνυμα του για την επέτειο τονίζει ότι και η τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να απολαύσει τα οφέλη από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου. Προειδοποιεί μάλιστα ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να γίνει ο τουρκοκυπριακός λαός θύμα της μη λύσης στο Κυπριακό».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους Τουρκοκύπριους, όπως βρίσκεται μέχρι σήμερα και ότι «θα συνεχίσει να υποστηρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» στο δρόμο που έχει επιλέξει, όπως επίσης θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ειρήνη, την ελευθερία και τη σταθερότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, επέρριψε στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στην Ελλάδα την ευθύνη για το ότι δεν έχουν καρποφορήσει. 

«Τον τελευταίο μισό αιώνα συνεργαζόμαστε για να επιτευχθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ωστόσο, αν και ο τουρκοκυπριακός λαός και η μητέρα-πατρίδα Τουρκία έκαναν με το παραπάνω ό,τι τους αναλογούσε, δυστυχώς δεν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται στη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, που δεν δέχεται να συζητήσει τη δημιουργία ενός νέου συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας με τους Τουρκοκύπριους».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το τελευταίο παράδειγμα ήταν η διάσκεψη για το Κυπριακό πέρυσι, που οδηγήθηκε σε ναυάγιο, ενώ τόνισε τη σημασία του φυσικού πλούτου της περιοχής σε μία ενδεχόμενη νέα συζήτηση για λύση.

«Αναμφίβολα η μετατροπή της ανατολικής Μεσογείου σε πεδίο ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας θα έχει μεγάλη συμβολή στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι προς το συμφέρον των δύο κοινοτήτων στο νησί.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατέληξε ότι «είναι φυσικό η μητέρα-πατρίδα και εγγυήτρια Τουρκία να μην επιτρέψει οι Τουρκοκύπριοι να γίνουν θύματα της μη λύσης την ώρα που έχουν αποδείξει πολλές φορές την ισχυρή τους θέληση για λύση και συμβιβασμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το μήνυμα του εκπροσώπουΤύπου της προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Αναφέρει ότι «για την εγκαθίδρυση μόνιμης ειρήνης και γαλήνης στο νησί, η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει σαφή θέση στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων, που τάσσονται σε κάθε ευκαιρία υπέρ της λύσης και εναντίον των Ελληνοκυπρίων που απορρίπτουν κάθε πρόταση λύσης».

Κατά τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, οι Τουρκοκύπριοι έκαναν πολλά βήματα και θυσίες στο δημοψήφισμα του 2004 και στις διαδικασίες που ακολούθησαν για την ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος:

«Σε αντίθεση με αυτήν την ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είναι εμφανές ότι υπάρχουν κύκλοι που θέλουν να καταστήσουν μειονότητα τους Τουρκοκύπριους μέσα σε ένα ενιαίο κυπριακό κράτος. Πρόσφατα η στάση αυτή επανεμφανίστηκε κατά τη διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία κατέληξε χωρίς αποτέλεσμα. Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα θα χρησιμοποιήσει μέχρι τέλους τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο και θα σταθεί στο πλευρό των Τουρκοκύπριων ομογενών της».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις