Άμυνα & Διπλωματία

Ανακατεύει την τράπουλα ο Ερντογάν μετά την πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ


H παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, μπορεί να ήταν "κεραυνός εν αιθρία" για κάποιους, όμως αποτελεί σχέδιο προσαρμογής στα νέα δεδομένα του διεθνούς συστήματος.

Η τουρκική αντιπολίτευση έχει στοχοποιήσει τον Αλμπαϊράκ για την βουτιά της λίρας και την καθοδική πορεία της οικονομίας, όμως οι λόγοι που ο Ερντογάν προχωρά σε ανασχηματισμό, βρίσκονται εκτός Τουρκίας.

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα για την Άγκυρα, διότι αντίθετα με τον Τραμπ που έκανε "προσωπική" εξωτερική πολιτική, αναμένεται να ακολουθήσει πιο θεσμικούς διαύλους. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον θεωρείται βέβαιο ότι θα επιβληθούν κυρώσεις για την υπόθεση της Halk Bank, που φέρεται εμπλεκόμενος και ο γαμπρός του Ερντογάν.

Οι ίδιες πηγές ωστόσο δεν αποσαφήνιζαν αν θα επιβληθούν στην Τουρκία ή σε πρόσωπα (που είναι και το πιο πιθανό) και στο πλαίσιο αυτό ο Ερντογάν επιθυμεί να προλάβει τις αμερικανικές αντιδράσεις, καθώς αντιλαμβάνεται ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν τρόπο δράσης τους στο διεθνές σύστημα.

Δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει ο Τούρκος πρόεδρος και με την γαλλική στάση εντός της ΕΕ, παρά τις μεγάλες γαλλικές επενδύσεις σε τουρκικό έδαφος. Ο Εμάνουελ Μακρόν δηλώνει αποφασισμένος για την επιβολή κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.  Αποτελεί ερωτηματικό πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν, διότι αν συνεχίσει αυτή τη ρητορική και τις προκλήσεις σε βάρος της Γαλλίας δε θα γλιτώσει τις συνέπειες.

Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι ο Ερντογάν θα αλλάξει και άλλους υπουργούς σε καίριες θέσεις, όσο βλέπει να μην αλλάζει το κλίμα σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε επίσης