Οικονομία

«Τσουνάμι» στα εργασιακά: Οι ανατροπές με το ν/σ Χατζηδάκη


Τα πάνω κάτω στις εργασιακές σχέσεις, με δυσμενέστερες συνθήκες για τους εργαζόμενους, αναμένεται να φέρει το νέο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάϊο, μετά το Πάσχα.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας στην τηλεργασία,
  • Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις,
  • Απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας 
  • Εξίσωση και αύξηση υπερωριών έως και 150 τον χρόνο σε υπηρεσίες και βιομηχανία περισσότερες υπερωρίες
  • Μητρώα μελών στα συνδικάτα,
  • Με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες οι αποφάσεις για απεργίες 

Συνοπτικά το νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικές αλλαγές που αφορούν στο ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο, το ασφαλιστικό, όπως επίσης και στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και το φλέγον ζήτημα του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κατάργηση του 8ωρου χρόνου εργασίας, χάριν της «ευελιξίας» και της «παραγωγικότητας», με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να αφήνεται απροστάτευτος στην κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, δίνεται η δυνατότητα προκειμένου εργαζόμενοι σε εποχικές δραστηριότητες να δουλεύουν «μέχρι 10 ώρες ημερησίως για ένα εξάμηνο και για 6 ώρες για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου», με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Επιπλέον για κάποιους κλάδους «θα προβλεφθεί απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα».

Όσον αφορά την τηλεργασία, το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα προβλέπεται «διαβούλευση και ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς, συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τον τρόπο απασχόλησης, για την κατανομή του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας, αν δηλαδή θα εφαρμόζεται σπαστό ωράριο, όπως και για τα διαλείμματα».

Ακόμα αναφέρεται ότι θα καθιερωθεί ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποία θα ελέγχεται ο χρόνος εργασίας, προκειμένου να εντοπίζονται τυχόν υπερωρίες, οι οποίες μπορεί να αγγίζουν έως τις 150 ώρες ετησίως και είτε θα πληρώνονται, είτε θα καλύπτονται με χορήγηση άδειας μέσα στο εξάμηνο.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πλήθος αλλαγών που αφορούν και στη συνδικαλιστική δράση. Το δημοσίευμα αναφέρει πως «προβλέπεται η κατάρτιση και επικαιροποίηση μητρώων εργαζομένων από τα συνδικάτα, με προφανή σκοπό να προωθηθούν οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στις συνδικαλιστικές ενώσεις για μείζονα και ελάσσονα θέματα από την κήρυξη απεργιών μέχρι την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων και εκλογή διοικητικών συμβουλίων στις ενώσεις εργαζομένων».

Αυτό, όπως επισημαίνει η αντιπολίτευση, στην πράξη διευκολύνει την παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων ώστε να υπάρχει πλήρης καταγραφή και έλεγχος των μελών και της λειτουργίας των συνδικάτων.

Μέσα στο επικείμενο σχέδιο νόμου θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την γονική άδεια, στο πλαίσιο της οποίας και οι μπαμπάδες θα δικαιούνται επιπλέον δέκα ημέρες για την ανατροφή των παιδιών τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα