Χρηστικά

Εργασιακό ν/σ: Έκπτωση στις εισφορές ή συντάξιμος χρόνος οι επιπλέον 5 ώρες απασχόλησης


Η εξαήμερη εργασία θα μπορεί να υφίσταται μόνο για τη βιομηχανία, υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης

Η θεσμοθέτηση της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες και οι επιπλέον 5 ώρες απασχόλησης που προβλέπονται πέραν του βασικού 8ώρου στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, έχουν προκαλέσει συζητήσεις και… αντιδράσεις. 

Το υπουργείο Εργασίας, ενδεχομένως και για να αμβλύνει τις αντιδράσεις, εξετάζει δύο σενάρια για την «ανταπόδοση» των επιπλέον 5 ωρών εργασίας. Το πρώτο σενάριο, όπως έκανε γνωστό ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σχετίζει την ανταπόδοση με έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές που θα παρέχεται στον εργαζόμενο. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο που επεξεργάζονται οι ιθύνοντες του υπουργείου Εργασίας, οι επιπλέον 5 ώρες θα προσμετρούνται σε συντάξιμο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το επιπλέον 5ωρο εργασίας θα εξαρτάται αποκλειστικά από τη διάθεση του εργαζομένου. .

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, όταν το νομοσχέδιο θα λάβει την τελική του μορφή και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης παρείχε διευκρινήσεις και για άλλα σημεία του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, όπως για παράδειγμα για τη ρύθμιση με την οποία θεσπίζεται η εξαήμερη εργασία. Ο υπουργός υποστήριξε ότι θα μπορεί να υφίσταται μόνο για τη βιομηχανία, ώστε να αντιμετωπιστούν πρακτικά προβλήματα λειτουργίας που υπάρχουν σήμερα.

Τι θα ισχύει για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Επίσης  ο κ.Γεωργιάδης επισήμανε  ότι το 10% των κρατήσεων στους συνταξιούχους που θα εργάζονται, θα αφορά αποκλειστικά το επιπλέον εισόδημα και δεν θα αγγίζεται η σύνταξη. «Στόχος να μην υπάρχει ούτε ένας που να πληρώνει περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στις συντάξεις, αποκαλύπτοντας μία τομή που ετοιμάζει το υπουργείο, το πλάνο της οποίας θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι που θα καταθέτουν αίτηση για σύνταξη, θα βρίσκονται σε επαφή μέσω skype με τον αρμόδιο υπάλληλο που θα έχει αναλάβει την υπόθεσή τους και θα καθοδηγούνται για τη διαδικασία και τα απαιτούμενα έγγραφα, ώστε να κερδίζεται πολύτιμος χρόνος και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία του πολίτη.    

Τέλος ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η απόδοση των εκκρεμών συντάξεων προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς και ότι στο τέλος του 2023, οι εκκρεμείς περιπτώσεις θα έχουν μειωθεί σχεδόν στις 25.000.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα