Οικονομία

Εισαγγελική παρέμβαση και έρευνα για τη "σπέκουλα" στη μετοχή της ΔΕΗ


Εισαγγελική παρέμβαση προκαλούν οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα για κερδοσκοπικό παιχνίδι στη μετοχή της ΔΕΗ, με αξιοποίηση εσωτερικής και εμπιστευτικής πληροφόρησης - που αποτελεί βαρύτατο ποινικό αδίκημα.

 Η Οικονομική Εισαγγελία διέταξε αυτεπαγγέλτως έρευνα για την υπόθεση, ζητώντας να διερευνηθούν δημοσιεύματα και πληροφορίες για ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι οι πρωταγωνιστές της κερδοσκοπίας είχαν εμπιστευτική πληροφόρηση. Ζητά επίσης να ερευνηθούν οι συναλλαγές, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοί απεκόμισαν μεγάλα κέρδη την επίμαχη περίοδο και αν οι κινήσεις τους βασίζονταν σε κατάχρηση εσωτερική ή εμπιστευτικής πληροφόρησης. 

Ειδικότερα, με εντολή του προς του οικονομικούς εισαγγελείς, ο επικεφαλής της αποκαλούμενης και «Υπερεισαγγελίας», Χρήστος Μπαρδάκης, ζητά να αξιολογήσουν όσα καταγγέλλονται αναφορικά με την εξαγγελθείσα άντληση κεφαλαίων 750 εκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΕΗ και να εντοπίσουν εάν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αξιόποινων πράξεων, όπως αυτά της χειραγώγησης εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών και κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης.

Στο υλικό της δικογραφίας που σχηματίζει η Οικονομική Εισαγγελία θα περιλαμβάνεται και η αναφορά που κατέθεσαν την Δευτέρα στον Άρειο Πάγο έξι δικηγόροι, οι οποίοι πλην των δύο προαναφερόμενων αδικημάτων ζητούν να ερευνηθεί και το ενδεχόμενο διάπραξης των αδικημάτων της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος. Οι δικηγόροι, επικαλούμενοι δημοσιεύματα για υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ μερικές μέρες πριν ανακοινωθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αναφέρουν πως «συνάγεται ότι υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις για τη διάπραξη αδικημάτων».

Τα επίμαχα δημοσιεύματα, που μετά την εντολή του οικονομικού εισαγγελέα θα τεθούν υπό διερεύνηση από τους οικονομικούς εισαγγελείς, αναφέρουν μεταξύ άλλων πως η τιμή της μετοχής της εταιρείας «υποχωρούσε χωρίς προφανή λόγο» από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία έγινε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του ΧΑΑ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, γεννώνται υποψίες για σκόπιμες ενέργειες που εδράζονται σε εσωτερική πληροφόρηση (insider trading).

Επιπλέον, σύμφωνα με τα καταγγελόμενα που θα εξετάσει η Οικονομική Εισαγγελία, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που με την ολοκλήρωσή της θα μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στην επιχείρηση, δεν θα αποφέρει προσόδους στο Δημόσιο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), αποκαλούμενη "Υπερταμείο"), η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα υποστεί μεγάλη απώλεια περιουσίας μεγάλου τιμήματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης