Πολιτική

Έρευνα: Πώς βλέπουν οι Ελληνες το ευρώ μετά τα μνημόνια


Ο εννεαετής κύκλος των μνημονίων, με τα δυσβάσταχτα βάρη που επισώρευσε στην ελληνική κοινωνία, περιόρισε αισθητά την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρώ, χωρίς ωστόσο να φέρει σε πλειοψηφική θέση την αρνητική άποψη για το νόμισμα της Ευρωζώνης. 

Αυτό προκύπτει από έρευνα κοινής γνώμης, την οποία παρουσίασε σε εκδήλωση στην Αθήνα ο Julien Marcilly, επικεφαλής οικονομολόγος της μεγάλης γαλλικής εταιρίας ασφάλισης πιστώσεων Coface, που δραστηριοποιείται πλέον και στην Ελλάδα,

Σύμφωνα με την έρευνα, το 60% των Ελλήνων εξακολουθούν να υποστηρίζουν το ευρώ και τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Ομως, αυτό το πλειοψηφικό ποσοστό υποστήριξης είναι σαφώς μικρότερο από εκείνα που εμφανίζονταν σε αντίστοιχες μετρήσεις πριν από την μεγάλη οικονομική κρίση. 

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον εύρημα της πανευρωπαϊκής δημοσκόπησηςπροκύπτει από τις απαντήσεις στο ερώτημα τι θεωρούν οι Ευρωπαίοι πολίτες ως σπουδαιότερη προσδοκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 70% των Ελλήνων ανέφερε τη μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων. Οικονομικές ανισότητες, μεταξύ των εργαζόμενων των πιο πλούσιων και των αδύναμων χωρών της ΕΕ, που τα τελευταία χρόνια διευρύνθηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι την ίδια προσδοκία προέταξαν οι πολίτες άλλων 16 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το υψηλότερο ποσοστό κατεγράφη στην Ελλάδα.

Οι πολίτες των οικονομικά ισχυρών και "πλούσιων" χωρών της ΕΕ, δεν προτάσσουν προσδοκίες οικονομικής και εισοδηματικής φύσεως. Οπως προκύπτει από τις απαντήσεις τους στην έρευνα, προσδοκούν από την ΕΕ περισσότερα για την ασφάλεια, την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον κλπ. 

Ο J. Marcilly έκανε ακόμα ιδιαίτερη μνεία και στην αναμενόμενη ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών κομμάτων στις επικείμενες ευρωεκλογές.  Επισήμανε ότι - όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις - πολιτικοί φορείς που εκφράζουν  δεξιές λαϊκιστικές και ξενοφοβικές απόψεις, θα κερδίσουν έδαφος σε βάρος των παραδοσιακών κεντροδεξιών κομμάτων, των χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλδημοκρατών.

Αυτό θα οδηγήσει σε κατακερματισμό των δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο, δυσχεραίνοντας το νομοθετικό έργο του. 

Δ.Π. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα