Ελλάδα

Ξοδεύουμε σε τηλεπικοινωνίες περισσότερα από τους Ευρωπαίους


Ανάμεσα στους Ευρωπαίους που ξοδεύουν τα περισσότερα για τις τηλεπικοινωνίες  βρίσκονται  οι Ελληνες.
Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στα 28 κράτη -μέλη της ΕΕ, οι Ελληνες καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση στις δαπάνες για σταθερό τηλέφωνο, διαδίκτυο και κινητή τηλεφωνία. Δαπανούν ετησίως περίπου 5,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 3,2 % του ΑΕΠ της χώρας και σε 4,4% της ετήσιας καταναλωτικής δαπάνης. 
Οι Βούλγαροι είναι οι μόνοι Ευρωπαίοι που ξοδεύουν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος από τους Έλληνες για αυτή την κατηγορία υπηρεσιών.
Παρά τα πολλά χρήματα που δαπανώνται από τους χρήστες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα, δεν τους προσφέρονται ανάλογες υπηρεσίας με δίκτυα  υψηλών ταχυτήτων..
Η μέση ταχύτητα με την οποία λειτουργεί το ελληνικό ίντερνετ είναι  περίπου 26Μbps. Ετσι η Ελλάδα καταλαμβάνει  την 92η θέση παγκοσμίως, ενώ στην κινητή τηλεφωνία  βρίσκεται στην 33η θέση παγκοσμίως, με μέση ταχύτητα μετάδοσης 41 mbps.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα,, οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δαπάνησαν το 2018 περισσότερα από 200 δισ. ευρώ (το οποίο ισοδυναμεί με το 1,3% του ΑΕΠ της ΕΕ) για τις τηλεπικοινωνίες.
Τα νοικοκυριά της Βουλγαρίας διέθεσαν το 2018 το μεγαλύτερο ποσοστό της καταναλωτικής τους δαπάνης για τηλεπικοινωνίες ενώ οι πολίτες του Λουξεμβούργου ξόδεψαν το μικρότερο.
Αναλυτικά:
– Στη Βουλγαρία (4,8%)
– Στην Ελλάδα (4,4%, 2017 στοιχεία)
– Στη Ρουμανία (4,1%)
– Στην Κροατία (4 %)
Τα λιγότερα ξόδεψαν σε Λουξεμβούργο(1,3%),  Ηνωμένο Βασίλειο (1,6%),  Δανία(1,9%) και Αυστρία (επίσης 1,9%)

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ 2008 και 2018, το ποσοστό των δαπανών για επικοινωνίες επί των συνολικών δαπανών έπεσε  στις περισσότερες χώρες-μέλη, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στην Εσθονία(από 3,8% το 2008 σε 2,,5% το 2018), Ολλανδία(μείωση κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα), Πολωνία(1 ποσοστιαία μονάδα),Γαλλία(-0,8 ποσοστιαίας μονάδας) και Ιρλανδία (-0,7 ποσοστιαίας μονάδας).
Οι δαπάνες για επικοινωνία  ενισχύθηκαν σε τέσσερις χώρες μέλη: Ρουμανία(από 2,1% το 2008 σε 4,1% το 2018), Λιθουανία, Σουηδία και Κροατία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα