Στις χειρότερες χώρες κατατάσσεται η Ελλάδα για να εργαστεί κανείς και να κάνει οικογένεια, σύμφωνα με έρευνα, καθώς η οικονομική κρίση ‘’χτύπησε’’ σημαντικά κομμάτια του κοινωνικού ιστού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική έρευνα, που δημοσιεύει το Bloomberg, η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα στον κόσμο σε ότι αφορά την ασφάλεια εργασίας. Όπως αναφέρεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 13.000 εκπατρισμένους από 166 χώρες, το Μπαχρέιν είναι η καλύτερη χώρα για το 2017, ξεπερνώντας τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου αλλά και χώρες που θεωρούνται ότι προσελκύουν «ξενιτεμένους», όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία.
Η έρευνα Expat Insider Survey που διενεργείται κάθε χρόνο από το InterNations, ένα δίκτυο 2,8 εκπατρισμένων με έδρα το Μόναχο. Στόχος της έρευνας είναι να καταγράψει τις απόψεις εκατομμυρίων στελεχών, εξειδικευμένων εργαζόμενων, φοιτητών και συνταξιούχων που ζουν σε άλλη χώρα από αυτή που μεγάλωσαν.
Η κορυφαία δεκάδα αποτελείται από το Μπαχρέιν, την Κόστα Ρίκα, το Μεξικό, την Ταϊβάν, την Πορτογαλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Μάλτα, την Κολομβία, τη Σιγκαπούρη και την Ισπανία. Την Ελλάδα πλαισιώνουν στη χειρότερη δεκάδα οι: Κουβέιτ, Νιγηρία, Βραζιλία, Σαουδική Αραβία, Ιταλία, Ουκρανία, Κατάρ, Ινδία και Τουρκία.
Οι βασικές κατηγορίες στις οποίες συναγωνίζονται οι χώρες είναι οι ακόλουθες: Επιλογές αναψυχής, μετακινήσεις, υγεία και ευημερία, ασφάλεια, φιλική συμπεριφορά, ευκολία στο να κάνεις φίλους, ισορροπία μεταξύ εργασίας-προσωπικής ζωής, ασφάλεια εργασίας και κόστος ζωής. Στην κατηγορία «ασφάλεια εργασίας» η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας μελετών Finaccord, υπάρχουν 50 εκατομμύρια εκπατρισμένοι παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 60 εκατομμύρια τα επόμενα 5 χρόνια. Τα άτομα αυτά συχνά επιλέγουν στο που θα ζήσουν και οι απόψεις τους έχουν μεγάλη σημασία για χώρες που θέλουν να προσελκύσουν ταλαντούχους και εύπορους ανθρώπους.
«Οι ΗΠΑ δείχνουν να έχουν χάσει μέρος από τη λάμψη τους μετά από έναν χρόνο πολιτικής μεταβλητότητας, δήλωσε ο Malte Zeeck, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του InterNations. Μόλις το 36% των εκπατρισμένων έχουν θετική άποψη για την πολιτική σταθερότητα της Αμερικής, έναντι 68% στην περσινή έρευνα.