Πολιτική

Αμφίρροπη εκλογική μάχη με "ταξική" ψήφο - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις


Έντονη ρευστότητα και μετακινήσεις ψηφοφόρων. Η μάχη για την 1η θέση δεν έχει κριθεί

Μεγάλες διαφοροποιήσεις στο εκλογικό σώμα, έντονη "ταξικότητα" της ψήφου, αυξανόμενη αποδοχή της συμφωνίας για τα Σκόπια και έντονη αμφισβήτηση των κομμάτων καταγράφονται σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις που τα αποτελέσματα τους δημοσιοποιήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (84,4%) αποδοκιμάζει τους χειρισμούς και τις μεθόδους των κομμάτων της Βουλής όπως προκύπτει από απαντήσεις των πολιτών στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έρευνας της MRB,

Οσον αφορά την πρόθεση ψήφου η ΝΔ  διατηρεί προβάδισμα, αλλά η απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μικραίνει και περιορίζεται σε έξι μονάδες  στους συνταξιούχους.

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε  η εταιρεία Voxpop Analysis.

Η έρευνα.διενεργήθηκε μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για την ελάφρυνση χρέους και τη μεταμνημονιακή εποπτεία και  μετά τη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό. Δεν πρόλαβε όμως να καταγράψει τις επιδράσεις της αποχώρησης του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ.

Το συγκεκριμένο γκάλοπ αποτυπώνει την έντονη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και τη δυναμική που διαμορφώνουν οι  μετακινήσεις ψηφοφόρων. Τα ευρήματα του συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η μάχη για την 1η θέση δεν έχει κριθεί οριστικά και ότι η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική.

Στην έρευνα της Voxpop Analysis η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται στο 4,6%.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 23,8%. Ακολουθεί τρίτη η Χρυσή Αυγή με 8,5% και τέταρτο το Κίνημα Αλλαγής με 7,4%. Ακολουθεί με 5,8% το ΚΚΕ, ενώ Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων φαίνεται ότι μένουν εκτός Βουλής, αφού συγκεντρώνουν 1,1% και 2,2% αντίστοιχα.

H αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε υψηλά ποσοστά στο 12,5%, ενώ άλλα κόμματα καταλαμβάνουν το 10,3%.

Επιβεβαιώνεται η ταξικότητα της ψήφου

Στη δημογραφική ανάλυση της ψήφου, όπως επισημαίνει στην εφημερίδα ο Γιάννης Σκλίας, πολιτικός επιστήμονας της Voxpop Analysis, ενδιαφέρουσα είναι η μάχη που παρατηρείται στα κοινωνικά στρώματα της μισθωτής εργασίας, προνομιακός χώρος του κυβερνητικού κόμματος.

Το γράφημα που αφορά τα εισοδήματα, σημειώνει ο κ. Σκλίας, συνιστά μια ένδειξη ταξικότητας της ψήφου χωρίς όμως να παίρνει μαζικά χαρακτηριστικά.

Είναι προφανές όμως ότι στη μισθωτή εργασία και στα χαμηλά εισοδήματα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλύτερες επιδόσεις από ότι στο γενικό πληθυσμό, ενώ η Νέα Δημοκρατία αυξάνει τη διαφορά της στους Ανέργους και στους Συνταξιούχους, όπως και στα ψηλά εισοδήματα.

έρευνα

έρευνα

έρευνα

έρευνα

Παράσταση νίκης στη ΝΔ, αλλά εξίσου δημοφιλείς Τσίπρας- Μητσοτάκης

Στην ερώτηση “ποιό κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;” το προβάδισμα της ΝΔ είναι εξαιρετικά υψηλό, αφού συγκεντρώνει το 56,6% των θετικών απαντήσεων, ενώ μόλις το 23,2% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα 6,7% Άλλο κι ένα 13,5% Δεν Γνωρίζω/Δεν Απαντώ.

Σχεδόν ισοψηφούν στο ερώτημα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με 26% ο πρώτος και 26,8% ο δεύτερος. Ωστόσο, με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό (44,8%) καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται και πάλι “ο κανένας”.

Σχεδόν 4 στους 10 συμφωνούν με τις Πρέσπες

Στο ερώτημα “Συμφωνείτε με το προτεινόμενο σχέδιο λύσης του ονοματολογικού ζητήματος της πΓΔΜ” το 63,4% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί.

Ωστόσο, σημαντικό κρίνεται και το 34,5% που συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί, καθώς η συμφωνία των  Πρεσπών είναι νωπή  και προφανώς χρειάζεται χρόνος για να αναδειχθούν τα όποια θετικά στοιχεία της, κυρίως στην οικονομία και την ανάδειξη της Ελλάδας σε ηγέτιδα δύναμη στη Βαλκανική αλλά και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Kapa Research: Οι Πρέσπες θα εφαρμοστούν ακόμα και με ΝΔ

Την ίδια εικόνα αποτυπώνει και έρευνα της Kapa Research για την εφημερίδα Έθνος, καθώς το 58% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία Αθήνας- Σκοπίων, ενώ το 30% έχει θετική άποψη.

Αξιοσημείωτο ότι το 58% πιστεύει ότι η συμφωνία θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους στη Βουλή (το 31% εκτιμά ότι θα καταψηφιστεί), αν και το 56% πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Το 37% εκφράζει διαφορετική άποψη. 

Ακόμη, το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα διατηρήσει τη συμφωνία, ενώ το 23% πιστεύει ότι θα την επαναδιαπραγματευτεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω Πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η ΚΑΠΑ Research σε δείγμα 9.800 ερωτηθέντων κατά το διάστημα 25 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε 5,5 μονάδες.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση «αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», το 23,3% θα ψήφιζε τη ΝΔ, ενώ το 17,8% απάντησε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης το 30% θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και χειρίστηκε σωστά τη ρύθμιση του χρέους, έναντι 16% για τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

MRB: Μεγαλύτερη απογοήτευση για τους γαλάζιους ψηφοφόρους

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (84,4%) αποδοκιμάζει τους χειρισμούς και τις μεθόδους των κομμάτων της Βουλής όπως προκύπτει από απαντήσεις των πολιτών στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έρευνας της MRB, για λογαριασμό της Realnews.

Στην κορυφή των απογοητευμένων βρίσκονται σχεδόν εννέα στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ (88,5%),  πάνω από οκτώ στους δέκα (81,9%) των ΑΝΕΛ ενώ πάνω από επτά στους δέκα (73,1%) εκλογείς του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν μη ικανοποιημένοι. Μεταξύ των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων, τα ποσοστά είναι ανάλογα ή και μεγαλύτερα, με τους “μη ικανοποιημένους” ψηφοφόρους της Ένωσης Κεντρώων να αγγίζουν το απόλυτο 100%.

Την ίδια μόλις τρεις στους δέκα (29,8%) απάντησαν απολύτως θετικά ή μάλλον θετικά στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων πολιτικών κομμάτων. Αντίθετα, “απολύτως αρνητικά” ή “μάλλον αρνητικά” απάντησαν περίπου τέσσερις στους δέκα (39,1%), ενώ σε ποσοστό 26,3% οι πολίτες απάντησαν ότι το αντιμετωπίζουν με “αδιαφορία”.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις