Διεθνή

Έρευνα κατά της Google ανοίγει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης


Τα πρόστιμα των Βρυξελλών δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος για την Google. O αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός έχει μπει στο στόχαστρο και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρές νομικές περιπέτειες και στην έδρα του.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται πηγές με άμεση γνώση της υπόθεσης, το τμήμα αντιμονοπωλιακών ελέγχων του υπουργείου Δικαιοσύνης, τις τελευταίες εβδομάδες συγκεντρώνει πληροφορίες για να ανοίξει σχετική έρευνα. Ανάλογη έρευνα είχε ανοίξει στο παρελθόν και η Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), αλλά την είχε κλείσει το 2013 χωρίς να υπάρξουν κυρώσεις κατά του κολοσσού της Σίλικον Βάλεϊ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η FTC και το υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν σε διαπραγματεύσεις τελευταία για το πώς θα εποπτεύσει της νέας αντιμονοπωλιακής έρευνας κατά της Google και η Επιτροπή αποφάσισε να αφήσει την δικαιοδοσία στο υπουργείο.

Οι ελεγκτές του υπουργείου θα βάλουν στο μικροσκόπιο τις πρακτικές της εταιρείας, που συνδέονται με την αναζήτηση και τις σχέσεις της με άλλες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαρτίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο, για τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, στη Google για αθέμιτες μονοπωλιακές πρακτικές εντός της Ένωσης.