Πολιτική

Έρευνα για τις δικηγορικές συμβουλές προς την τράπεζα Standard Chartered


Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ εξετάζουν εάν δύο δικηγορικά γραφεία έδωσαν στην Standard Chartered Plc ακατάλληλες συμβουλές που οδήγησαν την τράπεζα να αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης για παραβιάσεις και κυρώσεις, αναφέρει το Bloomberg. 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει επανεξέταση των e-mails και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με την επικοινωνία της τράπεζας με τη δικηγορική εταιρεία Sullivan & Cromwell LLP η οποία εδρεύει στη Ν. Υόρκη καθώς επίσης και την εταιρεία Slaughter and May που εδρεύει στο Λονδίνο. Οι εισαγγελείς πάντως δεν έχουν κατηγορήσει τα δικηγορικά γραφεία των παρανομία.

Το 2012, οι ομοσπονδιακές αρχές και οι αρχές της Νέας Υόρκης έβαλαν πρόστιμο 667 εκατ. δολ. στην Standard Chartered  διότι η τράπεζα βοήθησε παρανόμως στο να μετακινηθούν χρήματα από τις ΗΠΑ για τους πελάτες της που όμως συνδέονται με χώρες που έχουν υποστεί κυρώσεις. 

Η τράπεζα αναγνώρισε ότι υπήρξε παράνομη συμπεριφορά και είπε ότι έχει αναβαθμίσει τις προσπάθειες συμμόρφωσης. Αλλά τα προβλήματα της δεν τελείωσαν εκεί. Οι έρευνα επαναλειτούργησε το 2014 για να προσδιοριστεί κατά πόσον η τράπεζα είχε παραβιάσει  τις κυρώσεις που είχαν διαταχθεί προς το Ιράν.

Τι εισαγγελείς θέλουν να μάθουν τώρα αν τα δικηγορικά γραφεία έδωσαν παράνομες συμβουλές. Η έρευνα σχετικά με το είδος των συμβουλών που οι τράπεζες έλαβαν θα μπορούσε να αποδειχθεί ενοχλητική για δύο δικηγορικά γραφεία. Ενώ οι φάλαγγες των δικηγόρων που καθοδήγησαν τις παγκόσμιες τράπεζες έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό εκτός έρευνας.

Οι τράπεζες βασίζονται σε δικηγορικά γραφεία για καθοδήγηση σχετικά με το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν. Η Standard Chartered προσέλαβε τα δικηγορικά γραφεία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για να την εκπροσωπήσουν στο θέμα των κυρώσεων. Το έργο αυτό οδήγησε το 2012 σε διακανονισμούς για τους πελάτες που συνδέονται με την μαύρη λίστα κομμάτων σε χώρες όπως το Ιράν, το Σουδάν και τη Λιβύη.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις