Αγορές

Τεράστια κέρδη στα ελληνικά ομόλογα – Ράλι και στα ευρωπαϊκά


Κλίμα ευφορίας και νέο ράλι στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων προκαλεί η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης να τοποθετήσουν επικεφαλής  της ΕΚΤ την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επιλογή αυτή δημιουργεί προσδοκίες περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας, με στόχο την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι τιμές των κρατικών χρεογράφων της Ευρωζώνης «απογειώνονται» σήμερα – οι αποδόσεις τους  αντιστοίχως υποχωρούν κοντά στα ιστορικά χαμηλά. Των  ελληνικών καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού πέφτει στο -0,388% (αρνητική), υποχωρώντας κατά 2,3 μονάδες βάσης από το χθεσινό κλείσιμο. Κατά 16(!) μονάδες υποχωρεί του ιταλικού.

Η αποκλιμάκωση  αποδόσεων των ελληνικών χρεογράφων συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς και με νέα ρεκόρ, αποφέροντας τεράστια κεφαλαιακά κέρδη στους επενδυτές που τα αγόρασαν κατά την έκδοσή τους.

Του 10ετούς διαμορφώνεται αυτή την ώρα σε 2,054%, περίπου 15 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό. Επισημαίνεται ότι όταν εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο, είχε διατεθεί με 3,900%. Αυτή η προσαρμογή απόδοσης αντιστοιχεί σε μεγάλη διαφορά τιμής, η οποία αποφέρει στους επενδυτές εντυπωσιακά κέρδη, ασυνήθιστα για τοποθετήσεις σε ομόλογα.

Του 5ετούς υποχωρεί  περίπου κατά 14 μβ από χθες, στο 1,088%, που αποτελεί επίσης νέο ιστορικό χαμηλό. Κατά την έκδοσή του περασμένο Ιανουάριο είχε διατεθεί με απόδοση 3,600%

Διαβάστε επίσης