Επιχειρήσεις

EquiFund: €200 εκ. σε ελληνικές καινοτόμες ΜμΕ και start-ups


 Με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), που θα επενδύει και θα παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε αναπτυσσόμενες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και start-ups.

Είναι μια καινοτόμος επενδυτική πλατφόρμα, που συνδυάζει χρηματοδότηση και εμπειρία από σημαντικούς θεσμικούς φορείς, μαζί με την απαραίτητη ευελιξία για επιτυχημένες επενδύσεις.

Τη Δευτέρα οργανώνει ειδική εκδήλωση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, φέρνοντας σε επαφή επιχειρηματίες  με πιθανούς επενδυτές. Στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν όλες οι ομάδες που εξασφάλισαν χρηματοδότηση μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης οι οποίες μαζί με επιτυχημένους επιχειρηματίες θα παρουσιάσουν τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για start-ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ιδιώτες  και θεσμικοί επενδυτές προβλέπεται ότι θα επενδύσουν στα επιμέρους funds του Ταμείου περί τα 40 εκατ. ευρώ.

Οι βασικοί τομείς επενδύσεων, τα λεγόμενα «παράθυρα» της πλατφόρμας, είναι:

  • Η έρευνα και καινοτομία
  • Οι επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια που δραστηριοποιούνται σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
  • Επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης.

Με την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια των επιχειρήσεων από τα ταμεία επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν διαφορετικά.

Οι ενισχύσεις θα δίνονται μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων και θα είναι επαναχρησιμοποιούμενες (revolving). Δηλαδή, τα χρήματα που επιστρέφονται θα μπορούν να επανεπενδύονται σε άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ηδη έχουν πάρει πράσινο φώς εννέα funds που θα επενδύσουν με την υποστήριξη του EquiFund

Στην κατηγορία έρευνας και καινοτομίας τα funds Metavallon, Uni.Fund και Velocity Partners.

Το Metavallon Fund ξεκινάει τη δράση του με περισσότερα από 31 εκατ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από το EquiFund (συμμετοχή περίπου 85%) την Εθνική Τράπεζα και πάνω από 10 άλλους ιδιώτες επενδυτές και εταιρείες (το υπόλοιπο 15%).

Οι επενδύσεις της Metavallon VC γίνονται σε αρχικά στάδια χρηματοδότησης (proof of concept, pre-seed και seed). Μπορούν να στηρίξουν και μια επιχειρηματική ιδέα πριν γίνει επιχειρηματικό εγχείρημα αλλά και εταιρείες που έχουν προχωρήσει. Οι πρώτες τοποθετήσεις μπορεί να φτάσουν τις 400.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Το Uni.Fund, με αρχικό κεφάλαιο περίπου 30 εκατ. θα επενδύει από 250.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση σε pre-seed και seed startups, αλλά και follow-up χρηματοδοτήσεις. Θα δοθεί έμφαση σε καινοτόμες ιδέες, προϊόν έρευνας στα ιδρύματα της χώρας που μπορούν να μετουσιωθούν σε επιχειρηματικά εγχειρήματα.

To Velocity.Partners αναμένεται να διαχειριστεί 23 εκατ. ευρώ και θα επικεντρωθεί σε επενδύσεις pre-seed και seed με ποσά από 30.000 με 120.000 ευρώ και σε seed 200.000 με 300.000 ευρώ, ενώ θα συνεχίζει να επενδύει και σε επόμενους γύρους.

Επίσης στο κομμάτι του Innovation δραστηριοποιείται και το Big Pi των Α. Δοξιάδη, B. Bolsens και Γ. Κασσελάκη, με 50 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις σε seed capital επίπεδο θα κυμαίνονται στα 500.000 ευρώ και έπειτα μπορεί να φτάσουν έως και 5 εκατ. ευρώ.

Στο δεύτερο παράθυρο (early stage window), αυτό των επενδύσεων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και που δραστηροποιούνται σε  Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, έχουν γίνει γνωστά δύο funds: το Venture Friends 400W και το Marathon VC.

To συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα – με την εμπειρία της διαχείρισης του προγενέστερου fund (Venture Friends), επενδύει σε εταιρείες από το seed stage, όταν δηλαδή έχουν δημιουργήσει το προϊόν και έχουν τα πρώτα τους έσοδα, απευθύνονται σε μεγάλες παγκόσμιες αγορές και υποστηρίζονται από δυνατή ομάδα.

Το Venture Friends 400W θα διαθέσει συνολικά 45 εκατ. ευρώ και στόχος είναι τεχνολογικές εταιρείες με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις