Υγεία

Εποχική γρίπη: 13 νεκροί και δεκάδες σοβαρά περιστατικά


Αυξάνονται τα κρούσματα της εποχικής γρίπης, με τα στελέχη που επικρατούν, Α(Η1Ν1) και Α(Η3Ν2),  να πλήττουν ανθρώπους όλων των ηλικιών σε όλη τη χώρα. Πλέον έχει Συγκεκριμένα κυκλοφορεί ο ιός Α της γρίπης και συνεπικρατούν τα στελέχη Α(Η1Ν1) και Α(Η3Ν2). Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στέλεχος A(H1N1)-γνωστή και ως γρίπη των χοίρων προτιμά τους νεώτερους σε ηλικία και το Α(Η3Ν2) άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική επιτήρηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέχρι και την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, είχαν αναφερθεί συνολικά 59 σοβαρά κρούσματα γρίπης, εκ των οποίων τα 50 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν καταλήξει μέχρι τώρα είναι 13, ανάμεσα στα οποία και ένα παιδί 4 χρόνων.

Στις ΜΕΘ χρειάστηκε να εισαχθούν 27 ασθενείς με σοβαρή μορφή της νόσου ενώ τα θανατηφόρα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν: από 5 που ήταν οι νεκροί στις 12 Ιανουαρίου ανήλθαν σε 13 την Κυριακή 19 Ιανουαρίου. Κατά την τελευταία εβδομάδα, άλλωστε, καταγράφηκε και το πρώτο παιδί θύμα της γρίπης και των επιπλοκών της.

Συνολικά στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί 6 παιδιά ηλικίας έως 9 χρόνων. Ενώ φαίνεται ότι είναι σημαντική η επίπτωση της γρίπης και σε ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας 30 έως 60 χρόνων: συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδα 9 άτομα. Επίσης, δύο ασθενείς ηλικίας 40 έως 49 χρόνων δεν τα κατάφεραν στη μάχη με τη γρίπη και τις επιπλοκές της.

Διαβάστε επίσης