Χρηστικά

«Επιχείρηση θερμοστάτης» στο Δημόσιο και σε νοικοκυριά για εξοικονόμηση ρεύματος


Με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της μειωμένης χρήσης των κλιματιστικών το καλοκαίρι,  η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή την «επιχείρηση θερμοστάτης» για το Δημόσιο (κτίρια) και τα νοικοκυριά.

Το σχέδιο του υπουργείου Ενέργειας προβλέπει την παροχή κινήτρων για περιορισμένη-μειωμένη χρήση των air condition τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όσα νοικοκυριά πετύχουν την εν λόγω μείωση, θα επιβραβεύονται με αύξηση στο επίδομα ρεύματος που λαμβάνουν, ενώ στο Δημόσιο θα παρέχονται μπόνους και έξτρα κονδύλια σ’ όσους φορείς  τα καταφέρουν.

Το μείζον ερώτημα που τίθεται ευλόγως, είναι πώς θα πιστοποιείται η μείωση της χρήσης των κλιματιστικών.

Βάσει του σχεδίου που εκπόνησε το υπουργείο Ενέργειας και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία του κλιματιστικού, η εκτίμηση θα γίνεται ως εξής: οι αρμόδιες αρχές θα ελέγχουν και θα συγκρίνουν τους φετινούς λογαριασμούς με τους περυσινούς για ο αντίστοιχο διάστημα και εφόσον προκύπτει μείωση στην κατανάλωση θα αποδίδεται και το ανάλογο μπόνους.

Το σχέδιο «Θερμοστάτης» θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων ημερών από του υπουργείο Ενέργειας και είναι πιθανό να περιλαμβάνει και περιορισμούς στην κατανάλωση του οδικού φωτισμού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα