Πολιτική

Επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης: Η δεύτερη μέρα


Ο απολογισμός της πρώτης ημέρας

Ξημερώνει η δεύτερη μέρα της μάχης για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Η Μοσούλη είναι η τελευταία μεγάλη πόλη του Ιράκ, η οποία ελέγχεται ακόμη από τους σουνίτες εξτρεμιστές. Η διάρκεια της επιχείρησης είναι άγνωστη και, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ρeter Cook  η επιχείρηση μπορεί να πάρει αρκετό καιρό καθώς ακόμα δεν έχει φανεί αν το Ισλαμικό Κράτος θα πολεμήσει για να κρατήσει τον έλεγχο.

Εκτιμάται ότι στην πόλη βρίσκονται τώρα 4.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Εάν τελικά καταληφθεί η Μοσούλη από τις κυβερνητικές δυνάμεις η τρομοκρατική οργάνωση θα έχει ηττηθεί σε μεγάλο βαθμό στη χώρα. Η επιχείρηση πρόκειται να είναι η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ μέχρι σήμερα. Με τον ιρακινό στρατό συντάσσονται επίσης σιιτικές και κουρδικές στρατιωτικές ομάδες, ενώ έχει την αεροπορική υποστήριξη του δυτικού συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η προέλαση των δυνάμεων που έχουν συμμαχήσει για την απελευθέρωση της πόλης, που κατελήφθη από τους μαχητές του ISIS τον Ιούνιο του 2014, άρχισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας

Ο ηγέτης των εξτρεμιστών Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι είχε επιλέξει τότε τη Μοσούλη για να ανακοινώσει το σχηματισμό χαλιφάτου οπότε, όπως επισημαίνει ο Cook, η ανακατάληψη της πόλης θα έχει και συμβολική σημασία. «Από τις πρώτες ενδείξεις βλέπουμε πως οι ιρακινές δυνάμεις έχουν πετύχει τους σκοπούς τους μέχρι στιγμής και είναι μάλιστα και πιο μπροστά από τον σχεδιασμό για την πρώτη μέρα. Ή επιχείρηση βαίνει με βάση το ιρακινό σχέδιο αλλά είναι νωρίς ακόμα, θα δούμε αν το Ισλαμικό Κράτος θα αντισταθεί και θα πολεμήσει», τόνισε.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως σε κάθε περίπτωση οι Ιρακινοί έχουν την ικανότητα να φέρουν σε πέρας την επιχείρηση και είμαστε έτοιμοι να τους υποστηρίξουμε μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις του συνασπισμού», πρόσθεσε.

Της επιχείρησης ηγούνται 30.000 Ιρακινοί και Κούρδοι Πεσμεργκά μαζί με σουνίτες αρχηγών φυλών ενώ πιστεύεται πως στην πόλη βρίσκονται και 4.000- 8000 ισλαμιστές μαχητές.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της επίθεσης οι Κούρδοι κατέλαβαν αρκετά χωριά και μέχρι το απόγευμα είχαν πετύχει τους βασικούς στόχους τους ανακαταλαμβάνοντας 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα και εννέα χωριά και ασφαλίζοντας ένα σημαντικό τμήμα του δρόμου που συνδέει τη Μοσούλη με το Ιρμπίλ.

«Έχουμε έναν πολύ δυνατό εχθρό, δεν μάχεται μόνο τους Κούρδους ή τους σιίτες, μάχεται με τον κόσμο όλο. Θέλουμε να τον νικήσουμε για το καλό όλων», είπε Κούρδος στρατηγός στο BBC.

Όσο όμως η μάχη πλησιάζει στην πόλη τόσο εντείνονται οι φόβοι για την ασφάλεια των πολιτών που παραμένουν παγιδευμένοι στην περιοχή. Ήδη η ιρακινή κυβέρνηση έχει ρίξει χιλιάδες φυλλάδια ενημερώνοντας του πολίτες τι να κάνουν στη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Ποιοι πολεμούν

Περίπου 30.000 στρατιώτες που πρόσκεινται στην ιρακινή κυβέρνηση εμπλέκονται στην επιχείρηση με τον πρώτο λόγο να έχουν τα ιρακινά στρατεύματα.

Περίπου 4000 Κούρδοι μαχητές προσπαθούν να «καθαρίσουν» τα χωριά στα ανατολικά της Μοσούλης ώστε να μπορέσει να περάσει ο στρατός.

Συμβουλευτικό ρόλο για τις επίγειες δυνάμεις έχουν Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν και επίλεκτοι Ιρακινοί της αντιτρομοκρατικής.

Από την άλλη πλευρά τον έλεγχο της πόλης επιχειρούν να κρατήσουν 4.000- 8.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ένα νέο προσφυγικό δράμα προ των πυλών

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 700.000 ιρακινοί πολίτες μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα, προκειμένου να ξεφύγουν από την στρατιωτική επιχείρηση στη Μοσούλη. Τα Ηνωμένα Έθνη να εκφράζουν "την έντονη ανησυχία τους" για την ασφάλεια των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής.

Μέσα στις πρώτες ημέρες αναμένεται 200.000 άνθρωποι να φύγουν όταν υπάρξει παύση ανταλλαγής πυρών, ενώ στα πέριξ έχουν στηθεί τέντες που χωράνε μόλις 60.000 άτομα.

Η Ύπατη Αρμοστεία έκανε έκκληση για τη συγκέντρωση 61 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να εξασφαλιστούν σκηνές, καταυλισμοί, σόμπες, καθώς και απαραίτητες προμήθειες για τον χειμώνα για όσους εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και βρίσκονται είτε μέσα στο Ιράκ, είτε στις γειτονικές χώρες Συρία και Τουρκία.

Στη Συρία υπάρχουν σχέδια για την υποδοχή έως 90.000 Ιρακινών προσφύγων την ώρα που η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μοσούλη, εάν η επιχείρηση στην πόλη προκαλέσει σεχταριστική βία, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νούμαν Κουρτουλμούς σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις