Οικονομία

Επιτυχής έξοδος, οι αγορές πρόσφεραν στην Ελλάδα 11,5 δισ(!) με 3,90%


Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας και τη δυνατότητά της να καλύπτει  από τις αγορές τις δανειακές της ανάγκες επιβεβαιώνει η επιτυχής έκδοση 10ετούς ομολόγου – πρώτη φορά μετά το 2010 και με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Η έκδοση ολοκληρώθηκε αυθημερόν και με ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από διεθνή χαρτοφυλάκια.

Οι προσφορές ήταν σχεδόν πενταπλάσιες του ζητούμενου ποσού – περίπου 11,5 δισ. ευρώ- και η απόδοση διαμορφώθηκε σε 3,90%, περίπου 25 μονάδες βάσης πάνω από την τρέχουσα απόδοση του 10ετούς ελληνικού  χρεογράφου.

Το αποτέλεσμα αυτό θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση κλίματος και τη ροή κεφαλαίων σε ελληνικά χρεόγραφα και μετοχές.

Πρωταρχικός στόχος του εγχειρήματος δεν ήταν η κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών – οι οποίες δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο – αλλά να επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα έχει πρόσβαση στις αγορές και ότι μπορεί να δανείζεται μακροπρόθεσμα με «λογικό» κόστος.
Οι τρεις  αμερικανικοί και  τρεις ευρωπαϊκοί οίκοι που είναι ανάδοχοι της έκδοσης, είχαν ήδη εξασφαλίσει την κάλυψη  πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία προσφορών.

Το κόστος δανεισμού

Βασικό κριτήριο επιτυχούς έκβασης του εγχειρήματος είναι  το κόστος δανεισμού .
Οι ανάδοχοι της έκδοσης και ο ΟΔΔΗΧ όρισαν αρχικά πλαφόν 4,125% - δεν θα μπορούσαν να υποβληθούν προσφορές  για υψηλότερη απόδοση. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και της πληθώρας προσφορών, το πλαφόν αναπροσαρμόσθηκε εν συνεχεία στο 4% και η απόδοση διαμορφώθηκε ακόμη χαμηλότερα.

Σχεδιάζοντας τη νέα έξοδο στις αγορές το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο ανέμενε ή προέβλεπε ότι το κόστος δανεισμού θα διαμορφωνόταν περί το 3,85%-3,90%. Η διπλή αναβάθμιση από τη Moody’s άλλαξε τα δεδομένα, δημιουργώντας προσδοκίες.

Την προσπάθεια  διευκόλυνε το γεγονός ότι η χώρα αφ’ ενός δεν ζητούσε να δανεισθεί μεγάλο ποσό και αφ’ ετέρου δεν το χρειάζεται. Με τη σημερινή έκδοση απλώς «τεστάρησε» τις αγορές και… υπενθύμισε την παρουσία της.

Επισημαίνεται ότι  οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά  υποχωρούν συνεχώς τους τελευταίους μήνες.
Του 10ετούς έπεσε μάλιστα χθες σε χαμηλό 13 ετών(!) – στα επίπεδα Ιανουαρίου 2016, όταν η Ελλάδα ήταν στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Σήμερα κινείται  κοντά στο 3,64%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα