Αγορές

Επιτυχές τεστ στο χρηματιστήριο - Διατηρείται η ανοδική δυναμική


Κόντρα στο κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχιών που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει την ανοδική του πορεία, δίνοντας "υποσχέσεις" για συνέχιση της ανάκαμψης και για μεγαλύτερα κέρδη.

Ενα τεστ αντοχών και κοπώσεως ήταν η σημερινή συνεδρίαση, που επιβεβαίωσε τη δυναμική του ΧΑ, συντηρώντας επενδυτικές προσδοκίες. Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι υπάρχουν δυνατότητες - και μεγάλες πιθανότητες- για περαιτέρω ανοδική κίνηση πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Ο ΓΔ υπερέβη ενδοσυνεδριακά αυτό το όριο, κλείνοντας οριακά χαμηλότερα.

Το ΧΑ δεν μπορεί βέβαια να κινηθεί αυτόνομα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν μάλιστα συσσωρεύσει σημαντικά βραχυχρόνια κέρδη, που μπορεί να αποτελέσουν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις. Επισημαίνεται ότι στο τραπεζικό ταμπλό τα κέρδη είναι 4% αυτή την εβδομάδα και 10% σε διάστημα 15ημέρου και περίπου 34% σε διάστημα ενός μηνός.

 Πολλά θα εξαρτηθούν στη συνέχεια και από το κλίμα στις διεθνείς αγορές, που βλέπουν τον πληθωρισμό να καλπάζει, τους ρυθμούς ανάπτυξης να επιβραδύνονται και το κόστος χρήματος να αυξάνεται. Η εικόνα επιδεινώθηκε σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ο DAX γύρισε στο κόκκινο -1,12%. Καθοδική κατεύθυνση έχει πάρει και η Wall Street. O Dow Jones χάνει 0,75% αυτή την ώρα, ενώ Nasdaq υποχωρεί κατά 2%.

Αναταραχή επικρατεί στις αγορές ομολόγων. Οι αποδόσεις έχουν πάρει την ανηφόρα και μπήκαν στην "κόκκινη ζώνη", κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και επενδυτές. Στο 3,69% εκτοξεύθηκε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, ανεβαίνοντας κατά 16 μονάδες βάσης. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι η απόδοση του γερμανικού ανέβηκε κατά 13,5(!) μβ εντός της ημέρας.

Με ενδιαφέρον το ετήσιο συνέδριο του Τζάκσον Χολ,όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες θα ανταλλάξουν απόψεις για τη νομισματική πολιτική και θα στείλουν στις αγορές κάποια μηνύματα όσον αφορά τη χρήση των επιτοκίων ως όπλων εναντίον του πληθωρισμού.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ τον τόνο έδωσαν σήμερα οι προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων συνολικής αξίας 37,6 εκατ. ευρώ. - ενώ ο κανονικός τζίρος ήταν μόλις 32,6 εκατ. ευρώ.Μετακινήθηκαν μεταξύ άλλων έξι πακέτα 2,24 εκατ. μετοχών ΟΠΑΠ συνολικής αξίας 30,9 εκατ. ευρώ, πακέτα 4,6 εκατ. τμχ Eurobank αξίας 4,6 εκατ. ευρώ και 92 χιλ. τεμάχια Motor Oil αξίας 1,6 εκατ. ευρώ

Οι βασικοί δείκτες σημείωσαν χαμηλά ημέρας την πρώτη ώρα συναλλαγών και εν συνεχεία κινήθηκαν ανοδικά με διακυμάνσεις.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,52% στις 892,97 μονάδες και υψηλό +0,53% στις 902,37 μονάδες. Τερμάτισε στις 899,16 μονάδες με κέρδη 0,17%

Οριακή άνοδο 0,11% σημείωσε ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.177,05 μονάδες. Κέρδη 0,22% κατέγραψε ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά -1,13%, γύρισε ανοδικά μέχρι +0,65%. Στο κλείσιμο "έγραψε"+0,14%. Με θετικό πρόσημο Πειραιώς +1,9%, Τρ. Ελλάδος +1,3%. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η Attica Bank (-14,2%), η οποία είχε κερδίσει πάνω από 75% σε διάστημα εβδομάδας. Εθνική -0,2%, αμετάβλητες Eurobank και  Alpha.

Μόνον 5 από τα 21 εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Motor OIl +2,7%, ΕΛΠΕ +1,7%,  Coca-Cola +1,1%, Σαράντης +0,4%. Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -2,1%, ΟΛΠ -1,1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελβάλχαλκόρ -0,9%, ΔΕΗ και ΤΕΝΕΡΓΑ -0,8%.

 Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισε η Frigoglass, που σημείωσε άνοδο 7,5% με συναλλαγές 1,28 εκατ. τεμαχίων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα