Σε μεταβατική φάση βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, ενσωματώνοντας σταδιακά στις αποτιμήσεις της τις προοπτικές που διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις από την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup. Τα υψηλά κέρδη του τελευταίου διμήνου αποτελούν ισχυρό κίνητρο για ρευστοποιήσεις, ενώ αντίθετα οι προσδοκίες και οι προβλέψεις συντηρούν το αγοραστικό ενδιαφέρον.
Οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούσαν μέχρι χθες σε μιά πρόσκαιρη διόρθωση, που θα αποθέρμαινε την αγορά, θα καθιστούσε ελκυστικότερα πολλά blue chips και θα διευκόλυνε την είσοδο φρέσκου χρήματος.
Η διαδικασία αυτή φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από την Πέμπτη και πιθανότατα θα συνεχισθεί στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας. Επικρατέστερο σενάριο για τη συνέχεια η έναρξη μιάς νέας ανοδικής κίνησης, με πρώτο στόχο τις 850 μονάδες και επόμενο τις 870.
Ενθαρρυντικό το αποτέλεσμα του τεστ αντοχών και δυναμικής της αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση, που ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες και ολοκληρώθηκε με θετικά πρόσημα και μεγάλο τζίρο (82,5 εκατ. ευρώ, συν 4,9 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων).
Η σεναριολογία για (μη) ένταξη στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης της ΕΚΤ επιδείνωσε πρόσκαιρα το κλίμα και χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή-πρόσχημα για την αποθέρμανση της αγοράς.
Πιέσεις εκδηλώθηκαν κυρίως στα τραπεζικά χαρτιά, που έχουν δώσει τις υψηλότερες αποδόσεις τους τελευταίους μήνες. Προβληματισμό για τον κλάδο προκάλεσε και η αναζωπυρούμενη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο διευθέτησης των δανείων σε ελβετικό φράγκο. Επί του θέματος αναμένονται δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέοσυν απώλειες-επιβαρύνσεις στις τράπεζες.
Οπως επισημαινόταν στο χθεσινό χρηματιστηριακό σχόλιο του Sofokleousin.gr, ο τραπεζικός δείκτης έφθασε σε υπερπουλημένα επίπεδα "ξύνοντας πάτο" - και ήταν πλέον πολύ πιθανή μία ισχυρή ανοδική αντίδραση.
Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαίωθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά η αντίδραση δεν είχε μεγάλη διάρκεια.
Αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι οι τραπεζικές μετοχές θα συνεχίσουν να εμφανίζουν έντονη μεταβλητότητα, ενώ ο ΓΔ δεν αποκλείεται να διολισθήσει πρόσκαιρα λίγο χαμηλότερα. Αυτό όμως θα είναι σήμα για αγορές και προοίμιο ενός νέου ανοδικού κύκλου.
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 820,52 μονάδες, με άνοδο 0,70%. Ενδοσυνεδριακά σημείωσε υψηλό +0,70% και χαμηλό -0,70%
Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,71%, κλείνοντας στις 2.167,58 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε σε μεγάλο εύρος διακύμανσης (από -1,63% μέχρι +2,34%) και έκλεισε με άνοδο 1,65% στις 1,023,66 μονάδες
Πρώτη σε απόδοση η Attica +8,3%. Ακολούθησε η Alpha με +3,4%. Πειραιώς +2,9%, Αμετάβλητη η Εθνική, στο κόκκινο η Eurobank (-0,7%).
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips πρώτη η Lamda με +5,6%, μετά τις δηλώσεις Δραγασάκη που δείχνουν ότι η κυβέρνηση θέλει να αρθούν τα εμπόδιοα και να προχωρήσει το project του Ελληνικού. Ακολούθησαν ΟΛΠ +2,5%, ΕΛΠΕ +1,8%, Aegean +1,5%, Coca-Cola και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,1%.
Στον αντίποδα ΟΠΑΠ -2%, ΑΔΜΗΕ -1,7% (ενώ πήγε ενδοσυνεδριακά +3,7%), Βιοχάλκο -1,2%, Motor Oil -1%.