Άμυνα & Διπλωματία

«Επιτήδειος ουδέτερος» οι ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά 


Τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου έχει αποφασίσει να διαδραματίσει η Ουάσιγκτον στα ελληνοτουρκικά, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στον τουρκικό επεκτατισμό.  

Τα μηνύματα για την πολιτική ουσιαστικά ...άνισων αποστάσεων των ΗΠΑ, που εκπέμφθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση Τραμπ- Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο δεν είναι διατεθειμένο ούτε κάν να μεσολαβήσει στην παρούσα, οξυμένη φάση των ελληνοτουρκικών

Έτσι, ευσεβείς πόθοι της ελληνικής πλευράς αποδεικνύονται οι αναφορές ΜΜΕ για διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθεί επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε οριακό σημείο, μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ειδικά την ανυπόστατη συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης. 

Και βεβαίως πλέον δεν δικαιολογούνται αυταπάτες για την στάση της Ουάσιγκτον στην πιθανή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως για παράδειγμα στην αποστολή τουρκικού σκάφους για έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Όπως μετέδωσε στο χθεσινοβραδυνό (11/1) κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο ανταποκριτής του σταθμού στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα μερίδας ελληνικών ΜΜΕ περί διαμεσολαβητικής προσπάθειας των ΗΠΑ, για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, το προσεχές διάστημα με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο.

Λίγες μέρες μετά από την επίσκεψη του Κυριακού Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε, αλλά κράτησε και αποστάσεις από τα σχετικά ελληνικά δημοσιεύματα, στα οποία αναφερόταν ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αναλάβουν σύντομα μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.

Στην απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τηρείται για ακόμα μια φορά η γραμμή της πάγιας αμερικανικής ουδετερότητας.

Η απάντηση του εκπροσώπου έχει ως εξής: «Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται συνεχώς, με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μετά από την δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγκυρη διπλωματική πηγή κληθείσα να σχολιάσει τις αναφορές, επιβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 ότι ουδεμία συζήτηση έγινε για ανάμειξη και διαμεσολάβηση του Μάικ Πομπέο στα ελληνοτουρκικά ή ότι επίκειται αμερικανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία. 

Η ίδια διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε επίσης ότι το ταξίδι του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ στην Τουρκία, τον επόμενο μήνα, ήταν ήδη προγραμματισμένο και -αντίθετα από σχετικά δημοσιεύματα- δεν εντάσσεται σε πλαίσιο μεσολαβητικής πρωτοβουλίας. 

«Δεν έχει συμφωνηθεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο», ανέφερε η ίδια πηγή, για να συμπληρώσει με νόημα ότι «οι διαμεσολαβήσεις δεν βγαίνουν σε καλό...».
 

Διαβάστε επίσης