Πολιτική

Επίθεση Βαλς στην Ε.Ε για την αγροτική πολιτική, φλερτ(;) με Μόσχα


Ιδιαίτερα δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μάνουελ Βαλς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γύρω από τις προκλήσεις στον αγροτικό τομέα. Ο Βάλς κατηγόρησε την Ε.Ε πως ή κάνει πάρα πολύ λίγα ή τα κάνει πάρα πολύ αργά. Θέλοντας να ασκήσει τις δικές του πιέσεις, στο λόγο του υπενθύμισε πως το Σάββατο αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Θα συζητήσω μαζί του την προοδευτική άρση του εμπάργκο στο χοιρινό κρέας» διευκρίνισε ο ίδιος έχοντας στο πλευρό του τους υπουργούς Γεωργίας και Οικονομίας Στεφάν Λε Φολ και Εμανουέλ Μακρόν, μαζί με τους οποίους συνάντησε τους εκπροσώπους των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ το πρωί της Δευτέρας.

«Αποδεσμεύσαμε έκτακτα κονδύλια από την έναρξη αυτής της κρίσης, όμως η κρίση είναι επίσης ευρωπαϊκή» τόνισε ο Μανουέλ Βαλς έπειτα από συνάντηση με εκπροσώπους των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ της Γαλλίας, ενώ ζήτησε από την Κομισιόν να ενεργοποιήσει τις εξουσίες που έχει στη διάθεσή της στην περίπτωση κρίσης.

«Η Επιτροπή έχει επίγνωση της κατάστασης όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε πολλά κράτη-μέλη, σε πολλούς τομείς της αγροτικής παραγωγής» επισήμανε από την πλευρά του εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

«Ένα έκτακτο πακέτο [μέτρων] εγκρίθηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, μεταξύ αυτών το ποσό των 420 εκατ. ευρώ που προορίζεται να διανεμηθεί στα κράτη-μέλη. Εναπόκειται επίσης στα κράτη-μέλη να κάνουν χρήση αυτού του ποσού» σημείωσε ο Ντάνιελ Ροζάριο, υπογραμμίζοντας ότι έχουν εγκριθεί και άλλα μέτρα, ορισμένα πολύ συγκεκριμένα για τους τομείς του γάλακτος και της κτηνοτροφίας.

Στο απόγειο της αγροτικής κρίσης τον περασμένο χρόνο, η Κομισιόν είχε εγκρίνει πολλά έκτακτα μέτρα όπως την αποδέσμευση ενός έκτακτου ποσού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πτώση των τιμών των προϊόντων τους και την υπερπροσφορά λόγω του ρωσικού εμπάργκο στα προϊόντα των χωρών της Δύσης κι ένα πρόγραμμα βοήθειας για την ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης που συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών του χοιρινού κρέατος.

Εδώ και πολλούς μήνες, οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Γαλλία, διεκδικώντας επιδόματα και μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις