Πολιτική

Επίθεση στη Νίκαια, οι «»Λύκοι» χτυπούν πάλι τη Δύση


Κατά την Ημέρα της Βαστίλης στη Νίκαια, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, οι Γάλλοι συνηθίζουν να γιορτάζουν μέχρι το πρωί, αλλά δυστυχώς φέτος οι εορτασμοί ήταν σύντομοι και μάλιστα μετατράπηκαν σε θλίψη.
Γύρω στα μεσάνυχτα χθες και κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού Γάλλων που διασκέδαζαν στη Νίκαια, εμφανίστηκε ξαφνικά ένα φορτηγό επιταχύνοντας με κατεύθυνση προς τα πλήθη και πέφτοντας πάνω τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων του συμβάντος, ο οδηγός προσπαθούσε να χτυπήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μπορούσε.

Εάν δεν τον είχε σκοτώσει η αστυνομία, ο αριθμός των νεκρών θα ήταν μεγαλύτερος. Με βάση αρχικές εκτιμήσεις, οι θάνατοι ανέρχονται σε περισσότερους από 75, ενώ έχουν τραυματιστεί πάνω από 100 άτομα, ορισμένα σε κρίσιμη κατάσταση.

Γράφει η Εύα Ι. Κουλουριώτη*

Ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση

Μερικά γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μπορεί να πρόκειται για μια ατομική πράξη και ότι ο οδηγός μπορεί να είναι ψυχικά άρρωστος, κάτι που κατά την γνώμη μου είναι πάρα πολύ απίθανο. Εξάλλου, η ύποπτη εσπευσμένη επιστροφή στο Παρίσι του προέδρου Hollande μετά την ενημέρωσή του για το περιστατικό και η επείγουσα σύσκεψη με τη γαλλική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας επιβεβαιώνουν ότι το συμβάν ήταν οργανωμένο και σχεδιασμένο από τρομοκρατικό χέρι.

Οι δύο πιθανοί εχθροί των Γάλλων είναι η Al-Qaeda και το ISIS. Πριν μία εβδομάδα, ο Hamza bin Laden, γιος του πρώην ηγέτη της Al-Qaeda, Osama bin Laden έδωσε στη δημοσιότητα μαγνητοφωνημένο μήνυμα, στο οποίο ορκίζεται να εκδικηθεί τη Δύση για τη δολοφονία του πατέρα του. Την ίδια ημέρα, ακόμα ένα φωνητικό μήνυμα είδε το φως της δημοσιότητας, αυτό του Ayman al-Zawahiri, αρχηγού της Al-Qaeda, στο οποίο επιβεβαιώνει ότι η οργάνωση προετοιμάζεται για επιθέσεις στην Ευρώπη και την Αμερική.

Διαβάστε επίσης: Η επίθεση στο Ορλάντο και οι «Μοναχικοί Λύκοι»

Η εχθρότητα της Al-Qaeda προς τη Γαλλία οφείλεται κατ'αρχήν στη συμμετοχή της στον πόλεμο του Αφγανιστάν, αλλά κυρίως στην μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσε η Γαλλία σε μέλη της Al-Qaeda στο Mali. Η επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo, στις αρχές του 2015, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την ύπαρξη της Γαλλίας στην κορυφή της λίστας των στόχων της Al-Qaeda. Εάν, όμως, συγκρίνουμε την επίθεση στο Charlie Hebdo με αυτήν της Νίκαιας, βλέπουμε ότι οι μέθοδοι και το ύφος της Al-Qaeda δεν υπάρχουν στη Νίκαια.

Η επίθεση στο Charlie Hebdo είχε στόχο να στείλει ένα μήνυμα, ενώ στη Νίκαια είχε στόχο να σκοτώσει. Τίποτα περισσότερο. Σε αυτό στηρίζεται το επιχείρημά μου ότι το ISIS είναι ο πιθανότερος εγκέφαλος της χθεσινοβραδινής επίθεσης.

Στις 13 αυτού του μήνα, το πρακτορείο Amaq που ανήκει στο ISIS, ανακοίνωσε ότι πριν ένα μήνα σκοτώθηκε ο στρατιωτικός ηγέτης της οργάνωσης Omar the Chechen, σε εναέριο βομβαρδισμό των δυνάμεων της Δύσης. Μερικοί από τους ανθρώπους που ανήκουν στο ISIS, διέρρευσαν στα social media πληροφορίες ότι πιθανόν η Γαλλία μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτήν την δολοφονία.

Στρατιωτικός ηγέτης της οργάνωσης Omar the Chechen

Είναι η επίθεση της Νίκαιας, η εκδίκηση του ISIS;

Μετά την επίθεση στο Παρίσι τον περυσινό Νοέμβριο, ο François Hollande ορκίστηκε να εξαλείψει το ISIS. Ωστόσο, μετά από σχεδόν οκτώ μήνες από αυτήν την δήλωση, το ISIS εξακολουθεί να χτυπάει στόχους, να ελέγχει το 40% της Συρίας και το 25% του Ιράκ και να οργανώνει επιθέσεις στην Αμερική, το Μπαγκλαντές, τη Σαουδική Αραβία και τις Φιλιππίνες.

Όπως τόνισα σε προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο Η επίθεση στο Ορλάντο και οι Μοναχικοί Λύκοι, ότι θα υπάρξουν νέες επιθέσεις στην Ευρώπη και την Αμερική, επαναλαμβάνω την επισήμανσή μου ότι θα υποφέρουν και άλλο στο μέλλον από την τρομοκρατία, εκτός εάν…

Το μεγάλο ερώτημα είναι: Θα θελήσει τελικά η Δύση να εξαλείψει πραγματικά το ISIS;

*Η Εύα Ι. Κουλουριώτη είναι επιχειρηματίας και πολιτική αναλύτρια, ειδική στη Μέση Ανατολή.
Facebook: @evakoulouriotis, Twitter: @evacool_f