Πολιτική

«Επιτελικό κράτος» δια χειρός ΣΕΒ και «Διανέοσις»


Προϊόν επεξεργασίας του ΣΕΒ, του think tank «Διανέοσις» και συμβουλευτικών εταιριών είναι το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», το πρώτο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποδίδοντάς του ιδιαίτερο πολιτικό βάρος. 

Αυτό προκύπτει από πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση της βασικής συντακτικής ομάδας, τη μεθοδολογία και τις διεργασίες μέχρι την κατάρτιση του νομοσχεδίου. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, είχε συγκροτηθεί μιά μικρή ομάδα που επεξεργαζόταν τουλάχιστον για δύο χρόνια - δηλαδή μερικούς μήνες αφότου ο Κ. Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ - το στρατηγικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του κράτους.

Την ομάδα - των 6 έως 10 ατόμων - αποτελούσαν ο τότε Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ  Άκης Σκέρτσος, ο Κυριάκος Πιερακάκης,  τότε διευθυντής ερευνών του «Διανέοσις» think tank που ιδρύθηκε το 2016 από το  επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο και εκπρόσωποι τριών συμβουλευτικών εταιριών. 

Το team εμπίστων συνεδρίαζε, κάθε Σάββατο, συνήθως στα βόρεια προάστια, ενίοτε με την παρουσία και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ορισμένες  φορές έδινε τα φώτα του και κάποιος ειδικός.   

Σκοπός της ομάδας ήταν να δημιουργήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για τη λειτουργία του κράτους, όπως συμβαίνει στις επιχειρήσεις. Το έργο της ομάδας αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», που «αποσκοπεί να βάλει σ’ ένα ΦΕΚ αυτό το στρατηγικό σχέδιο», όπως λέγεται.

Πάντως, ερωτήματα προκαλεί η απουσία εκπροσώπων της ΝΔ από την ομάδα και τις διεργασίες. Δεν εμπιστευόταν τους ανθρώπους του κόμματος ο Κ. Μητσοτάκης ή δεν τους θεωρούσε ικανούς να ανταποκριθούν σε μιά τέτοια αποστολή; 

Όπως και να΄χει Κυριάκος Πιερακάκης και Άκης Σκέρτσος διορίστηκαν - ως εξωκοινοβουλευτικοί - σε υπουργικές θέσεις. Ο πρώτος ως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ο δεύτερος ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. 

Άλλη μιά απόδειξη της στενής σχέσης της σημερινής κυβέρνησης με τον ΣΕΒ, είναι τα εγκωμιαστικά λόγια του προέδρου του Θεόδωρου Φέσσα, πριν συμπληρωθούν 20 μέρες από τις εκλογές. Ο πρόεδρος των βιομηχάνων δήλωσε προχθές για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη: 

«Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα θετικά όσον αφορά στην ετοιμότητα διακυβέρνησης, στο κυβερνητικό σχήμα που συνθέτει τολμηρά την πολιτική εμπειρία με την τεχνοκρατική γνώση, στη σαφήνεια των προγραμματικών δηλώσεων και στην εστίαση στο αποτέλεσμα. Αυτά, σε συνδυασμό με την ισχυρή μεταρρυθμιστική διάθεση, την ισόρροπη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική μέριμνα, καθώς και με την υιοθέτηση ορθού και συναινετικού λόγου, σηματοδοτούν μία σαφή κατεύθυνση προόδου. Η κατεύθυνση αυτή ελπίζουμε να οδηγήσει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συνεργασίες, για το καλό της οικονομίας, των εργαζομένων και της κοινωνίας».

ΚΥΡ

Διαβάστε επίσης