Νέο Επιχειρείν

Επιτακτική η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό - τι λένε οι επιχειρήσεις


Τι είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός; Ποια βήματα έχουν κάνει οι ελληνικές επιχειρήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση; Σκοπεύουν να συνεργαστούν με startups, για να επιταχύνουν τις διαδικασίες της ψηφιακής μεταμόρφωσής τους;

Σε αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα απαντά η έρευνα που δημοσιεύεται στο εκτενές report που δημιούργησε το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας) για το 2018, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στην έρευνα συμμετείχαν έμπειρα στελέχη επιχειρήσεων που κατανοούν την ανάγκη και τις προκλήσεις του μετασχηματισμού.

Στο report, με τίτλο Digital Transformation in Greece 2018, αναλύονται εκτενώς οι διαστάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ σκιαγραφείται και η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, παρουσιάζονται παραδείγματα καλών πρακτικών από τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο (Παπαστράτος ΑΕ), αλλά κι από την τοπική αυτοδιοίκηση (δήμος Τρικκαίων).

Μερικά από τα σημαντικότερα σημεία του report είναι τα εξής:

«Η Ελλάδα προχωρά στην εφαρμογή της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, αλλά βρίσκεται σημαντικά πίσω από άλλες χώρες της Ε.Ε.. Σύμφωνα με τον δείκτη DESI (Digital Economy and Society Index), η χώρα μας βρίσκεται στη 27η ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη.

Στον δημόσιο τομέα, παρότι πραγματοποιούνται έργα, με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σχετίζονται με την έλλειψη γνώσεων, τους περιορισμένους πόρους, αλλά και τη γραφειοκρατία.

Όλο και περισσότεροι δήμοι της χώρας παίρνουν πρωτοβουλίες ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών για τους πολίτες τους, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα καινοτομίας, ωστόσο ο ρυθμός εφαρμογής δεν είναι ο αναμενόμενος.

Στον ιδιωτικό τομέα, οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό. To 82% έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση της στρατηγικής του, αλλά μόλις το 50,8% έχει δημιουργήσει κάποιο τμήμα με αντικείμενο τον ψηφιακό μετασχηματισμό ή την καινοτομία.

Το 73,8% των επιχειρήσεων θεωρεί αρκετά πιθανόν να συνεργαστεί με startups ή εξωτερικούς συνεργάτες, προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού.

Μόνο το 36,1% των εργοδοτών πιστεύει ότι η φιλοσοφία των εργαζομένων τους είναι ικανοποιητικά έως πολύ υποστηρικτική ως προς τις αλλαγές και, γι’ αυτό, η αντίσταση στην αλλαγή θεωρείται ως η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν».