Πολιτική

Επιστροφή στις αγορές χωρίς το QE


Τη στρατηγική για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, χωρίς ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ανέπτυξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ποιες οι εκτιμήσεις του επικεφαλής του ESM

 Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ενδεχομένως εντός του 2017 και χωρίς το «διαβατήριο» της ποσοτικής χαλάρωσης, «βλέπουν» οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Κλάους Ρέγκλινγκ. Αναπτύσσοντας το κυβερνητικό αφήγημα για έξοδο στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να καταστεί εφικτή, χωρίς να έχει προηγηθεί ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Η «μεθοδολογία» και η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, στο εγχείρημα εξόδου στις αγορές, δεν θα έχει ως σημείο αναφοράς βεβιασμένες κινήσεις, που ενδεχομένως να αποπροσανατολίσουν τους διεθνείς επενδυτές. Σύμφωνα με τον κ.Τσακαλώτο «δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 2,3,4 εξόδους».

Μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», o υπουργός Οικονομικών απέφυγε να οριοθετήσει χρονικά την προσπάθεια επιστροφής στις αγορές, αρκούμενος να δηλώσει ότι «η έξοδος έχει βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», σημειώνοντας επιπρόσθετα ότι η Ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να στηρίξει το εν λόγω ελληνικό εγχείρημα.

Οι εκτιμήσεις του Ρέγκλινγκ για την επιστροφή στις αγορές

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, έσπευσε και πάλι-αυτή την φορά από το βήμα του συνεδρίου του Economist-να εκφράσει την εκτίμηση περί εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018.

«Εάν η δουλειά συνεχιστεί, είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα επιστρέψει στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος, είτε εντός του 2017 είτε εντός του 2018», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο ισχυρός άνδρας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Εκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ακόμη να κάνουμε αρκετά πράγματα μέχρι το τέλος του προγράμματος βοήθειας. Χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά στη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς προϊόντων».

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις