Αγορές

Άλλη μια μέρα στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με το "σοκ" των σινο-αμερικάνικων εμπορικών αντεγκλήσεων να δημιουργεί ακόμα "τρανταγμούς".

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς η απόφαση του Πεκίνου να λάβει μέτρα στήριξης για το γουάν έδωσε, αρχικά, θάρρος στους επενδυτές, αλλά η Ουάσινγκτον δείχνει έτοιμη να τραβήξει το σχοινί μέχρι το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι η Κίνα προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του νομίσματός της, καθώς χθες η συναλλαγματική ισοτιμία του γιούαν ρενμίνμπι έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο 7:1, ενώ με αυτό τον τρόπο δείχνει πως ο εμπορικός πόλεμος έχει περάσει και στο νομισματικό πεδίο.

Η  Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC), τονίζει σε ανακοίνωση της. πως ο ορισμός της Κίνας ως χώρας που χειραγωγεί το νόμισμά της αποτελεί μονομερή ενέργεια και ενέργεια προστατευτισμού και βλάπτει σοβαρά τους διεθνείς κανόνες, ενώ σημειώνει ότι η συναλλαγματική ισοτιμία αποφασίζεται από την προσφορά και ζήτηση της αγοράς, τονίζει, προσθέτοντας πως δεν τίθεται ζήτημα χειραγώγησης του νομίσματος. Η PBOC ζητά από την Ουάσινγκτον να σταματήσει τις ενέργειές της και επισημαίνει πως θα κρατήσει ουσιαστικά σταθερό το γουάν, σε λογικό και ισορροπημένο επίπεδο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τραμπ. μέσω των social media, τόνισε: «Τεράστιες ποσότητες χρήματος από την Κίνα και άλλα μέρη του κόσμου εισρέουν στις ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας, επενδύσεων και επιτοκίων! Είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση. Εταιρείες έρχονται επίσης στις ΗΠΑ μαζικά. Είναι υπέροχο να το βλέπει κανείς! Οι Αμερικανοί αγρότες γνωρίζουν πως η Κίνα δεν είναι σε θέση να τους πλήξει και ότι ο πρόεδρος τους στάθηκε στο πλευρό τους και έκανε ότι δεν έκανε κανένας άλλος πρόεδρος», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο απειλεί με αντίμετρα αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν πυραύλους στην Ασία.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 368.01 μονάδες, κινούμενος πτωτικά κατά 0.38%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,291.75 μονάδες, με απώλειες 0.58%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,173.66 μονάδες, χάνοντας το 0.69% της αξίας του.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 11,571.34 μονάδες, με πτώση 0.75%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,234.65, διολίσθησε κατά 0.13%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 20,628.50 μονάδες, με βουτιά 0.70%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,701.30 μονάδες, υποχωρώντας 0.86%.