Αγορές

Επιστροφή στην αγορά: Σχέδιο για 10ετές τον Δεκέμβριο!


Το σχέδιο έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς «ξαναζεσταίνει» η κυβέρνηση, αυτή την φορά με στόχο την έξοδο στην αγορά τον Δεκέμβριο, όταν θα υπάρχει και απόλυτη σαφήνεια για την οικονομική πολιτική και τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα έχει αύριο μια κρίσιμη και, πιθανόν, δύσκολη συνάντηση με εκπροσώπους θεσμικών επενδυτών στο Λονδίνο, οι οποίοι θα προσπαθήσουν από τις τοποθετήσεις του ΥΠΟΙΚ να εξαγάγουν συμπεράσματα για το χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, στους επενδυτικούς κύκλους του Λονδίνου υπάρχει δυσαρέσκεια για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της εξόδου στην αγορά με νέα έκδοση 10ετών τίτλων, καθώς διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αφεθεί αυτή η έκδοση που έχει πολύ μεγάλη συμβολική για το 2019.
Ο κύκλος των καθυστερήσεων πρέπει να κλείσει, εκτιμούν στο Λονδίνο, καθώς προκαλούνται ευρύτερες παρενέργειες, όσο η Ελλάδα παραμένει στο ιδιότυπο καθεστώς χώρας που έχει μεν εξέλθει από το πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα, αλλά δεν έχει καταφέρει και να χρηματοδοτηθεί από τον ιδιωτικό.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σήμερα τιμολόγηση του ελληνικού ρίσκου από την πρωτογενή αγορά ομολόγων, μέσω μιας νέας έκδοσης, δεν ευνοεί τη γρήγορη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και επιβαρύνει το Χρηματιστήριο, την ώρα που αρχίζουν να γίνονται οι υπολογισμοί για τις αυξήσεις κεφαλαίων από τις τράπεζες, που θα πρέπει να γίνουν το 2019.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, αναφέρουν στελέχη της αγοράς, ότι, ενώ η απόδοση του 10ετούς στη δευτερογενή αγορά έχει υποχωρήσει αρκετά, από το 4,6% κοντά στο 4%, το όριο του 4% παραμένει «απόρθητο» και πιθανότατα δεν θα δούμε υποχώρηση της απόδοσης χαμηλότερα από αυτό το σημείο, όσο θα παρατείνεται η αβεβαιότητα για την έκδοση του νέου 10ετούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται αύριο να δώσει στους ξένους θεσμικούς επενδυτές ένα πιο καθαρό στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για την έξοδο στην αγορά ομολόγων, έστω και αν υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που δεν θα του επιτρέπουν να ορίσει με μεγάλη ακρίβεια το «ραντεβού».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να ξεκαθαρίσει στους επενδυτές ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αυτή την φάση τα (έτοιμα, από τον ΟΔΔΗΧ και την Rothchild) σχέδια για το νέο 10ετές, καθώς οι εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το νέο προϋπολογισμό, όπως και οι αντίστοιχες εκκρεμότητες που υπάρχουν στην Ιταλία, μπορεί να εκθέσουν τη διαδικασία σε απρόβλεπτους κινδύνους και αναταράξεις.
Όμως, όταν κλείσουν αυτές οι εκκρεμότητες, η ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να παρατείνει άλλο -άσκοπα- τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για έξοδο στην αγορά ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι μέσα στον Δεκέμβριο, ή, το αργότερο, τον Ιανουάριο, θα πρέπει να «βγει στον αέρα» ο νέος τίτλος αναφοράς.
 

Διαβάστε επίσης