Χρηστικά

Επιστρεπτέα: Ποιοι αποφεύγουν την έντοκη επιστροφή


Επανεξέταση και υπό προϋποθέσεις «συγχωροχάρτι» σε περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έλαβαν «ραβασάκι» από τις ελεγκτικές αρχές να επιστέψουν την επιστρεπτέα προκαταβολή και με τόκο, προσανατολίζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί άλλη μία ευκαιρία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών στις περιπτώσεις εκείνες εταιρειών και επαγγελματιών, όπου θα διαπιστωθεί πως υπήρξε οριακή παραβίαση των όρων χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης. Η «απαλλαγή» από την έντοκη καταβολή θα δρομολογείται εφόσον διαπιστώνονται τυπικές παραβάσεις που αφορούν στον όρο για την απασχόληση, όπως για παράδειγμα αν η πρόσληψη έγινε στις 5 του μηνός αντί της 1ης που ορίζει ο νόμος.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν ότι η επανεξέταση και ενδεχομένως η «άφεση αμαρτιών θα αφορά αποκλειστικά τις παραπάνω περιπτώσεις και όχι άλλες όπου αποδεδειγμένα υπήρξε σοβαρή καταστρατήγηση του νόμου για την επιστρεπτέα.
Η ΑΑΔΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει, ότι θα ελέγχονταν εξονυχιστικά οι λήπτες του «δωρεάν χρήματος», για το αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και τηρούσαν τους όρους της χρηματοδότησης.

Η διατήρηση του ίδιου αριθμού των εργαζόμενων, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν ο βασικός κανόνας. Παραδείγματα:

  • Όσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, έπρεπε να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 30 Ιουνίου 2021. 
  • Όσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, έπρεπε να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 31 Ιουλίου 2021.
  • Οι περίπου 290.000 επιχειρήσεις που έλαβαν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, έπρεπε να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 31 Αυγούστου 2021.

Αντίστοιχες ημερομηνίες δέσμευσης ίσχυαν και για τους πρώτους κύκλους των ενισχύσεων.

Ωστόσο, διασταυρώθηκαν τα αρχεία του Taxisnet σχετικά με τον κατάλογο των επιχειρήσεων που ενισχύθηκαν, με το αρχείο του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν τηρήθηκαν οι όροι διατήρησης της απασχόλησης και εντοπίστηκαν παραβάσεις.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα