Χρηστικά

Επιστρεπτέα: Εφάπαξ πληρωμή επιλέγουν χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις


Στην επιλογή της εφάπαξ αποπληρωμής των οφειλών από την επιστρεπτέα προκαταβολή προχώρησαν περίπου 35.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, γεγονός που αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για τους ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ, οι οποίοι δεν περίμεναν έναν τέτοιο μεγάλο αριθμό . 

Η μεγάλη «συμμετοχή» στην εφάπαξ αποπληρωμή, από την οποία οι επαγγελματίες κερδίζουν έκπτωση 15%, ενισχύει σημαντικά και κυρίως άμεσα τα κρατικά ταμεία με «ζεστό» χρήμα, ενισχύοντας το πλεόνασμα των φορολογικών εισπράξεων. Συνολικά έως τώρα έχουν καταβληθεί 100 εκατομμύρια ευρώ από τις εφάπαξ πληρωμές, με τους ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ να εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η εισροή χρημάτων έως το τέλος του Ιουλίου.

Οι 700.000 δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν περιθώριο έως τις 29 Ιουλίου 2022 να επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση, που συνδυάζεται με έκπτωση 15% ή τις 96 μηνιαίες δόσεις.
Συνολικά οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβαν από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το συνολικό ποσό των 8,3 δισ. ευρώ ενώ το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο θα είναι κάτω από 3 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι χαρίζονται ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ. Έχει δηλαδή επέλθει «κούρεμα» που κατά περιπτώσεις φτάνει το 75%.

Δεύτερη ευκαιρία

Επίσης με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δίδεται δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία και είδαν να απορρίπτονται οι αιτήσεις τους για χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής. 

Στην ΚΥΑ ορίζεται το πλαίσιο, οι κατευθύνσεις και η μέθοδος που θα ακολουθηθεί για την επανεξέταση των αιτήσεων που απορρίφθηκαν και αφορούν αρκετές επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία. Σύμφωνα με την απόφαση, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ είναι η αρμόδια για την επανεξέταση, η οποία γίνεται με βάση τους ακόλουθους συγκεκριμένους άξονες:

  • Τα δηλωθέντα στοιχεία από τις επιχειρήσεις
  • Τα στοιχεία που αποστέλλει εγγράφως η Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της.

Η διαδικασία επανεξέτασης των εν λόγω αιτήσεων, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.
 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα