Χρηστικά

Επιστρεπτέα: Αντίστροφη μέτρηση για 700.000 επαγγελματίες


Εντός των επόμενων ημερών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσει την ανάρτηση με τα ακριβή ποσά των οφειλών, από την επιστρεπτέα προκαταβολή, στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 700.000 επαγγελματικών και επιχειρήσεων. Οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό για κάθε ενίσχυση από επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει λάβει η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας. 

Αυτό σημαίνει ότι αν μια εταιρεία έχει λάβει χρήματα και από τους  κύκλους της επιστρεπτέας, τότε θα εκδοθούν γι’ αυτή επτά διαφορετικής ταυτότητας οφειλές. Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, που όπως προαναφέρθηκε αναμένεται στα μέσα Ιουνίου οι 700.000 δικαιούχοι θα έχουν περιθώριο έως τις 29 Ιουλίου 2022 να επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση, που συνδυάζεται με έκπτωση 15% ή τις 96 μηνιαίες δόσεις.

Συνολικά οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβαν από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το συνολικό ποσό των 8,3 δισ. ευρώ ενώ το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο θα είναι κάτω από 3 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι χαρίζονται ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ. Έχει δηλαδή επέλθει «κούρεμα» που κατά περιπτώσεις φτάνει το 75%.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει εδώ και εβδομάδες, σε εκτεταμένους ελέγχους για τον εντοπισμό παραβατικών περιπτώσεων, δηλαδή εκείνες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίας που εισέπραξαν τις ενισχύσεις, χωρίς να τηρούν ή να πληρούν (ψευδείς δηλώσεις) τις προϋποθέσεις.

Οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια άκρως δυσάρεστη έκπληξη, καθώς θα κληθούν να επιστρέψουν το 100% των ποσών που έλαβαν και μάλιστα εντόκως από την ημερομηνία καταβολής τους.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα