Αγορές

Επιστρέφει χρήμα στις μετοχές, ανοδικά το ΧΑ


Αλλαγή σκηνικού στις αγορές, που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης» λόγω της επαπειλούμενης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν μετά το χθεσινοβραδινό διάγγελμα Τραμπ προκαλούν ευφορία και μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων από τα «ασφαλή καταφύγια» του χρυσού και των ομολόγων σε μετοχές.

Οι τιμές του πετρελαίου «βούτηξαν» 5,5% χαμηλότερα μετά το διάγγελμα και τώρα σταθεροποιούνται, ανοδικές τάσεις στα χρηματιστήρια (Nikkei +2,25%, DAX + 1,4%), πιέσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης, άνοδος 1,3% στο ΧΑ, με διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε εμποροβιομηχανικά χαρτιά.

Περαιτέρω ώθηση δίνουν τα (καλύτερα των αναμενομένων) στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία και η εκεχειρία στο μέτωπο του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, με την επικείμενη υπογραφή της «συμφωνίας πρώτης φάσης».

Ιδιαίτερα θετική εικόνα διαμορφώνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, που υπέστη χθες μεγαλύτερες απώλειες λόγω και των μη ενθαρρυντικών μηνυμάτων  από τη συνάντηση Μητσοτάκη –Τραμπ, όπου φάνηκε ότι ο Λευκός Οίκος  ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων στα ελληνοτουρκικά, αποφεύγοντας να πάρει θέση για τις παραβιάσεις των κανόνων διεθνούς δικαίου από την Αγκυρα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ θα κινηθεί στη συνέχεια στο ρυθμό των διεθνών αγορών, παρακολουθώντας παράλληλα τις εξελίξεις στα μέτωπα των υδρογονανθράκων και της αντιπαράθεσης με την Τουρκία.

Ενθαρρυντική ένδειξη η αύξηση του  αγοραστικού ενδιαφέροντος και η διάχυση του σε εμποροβιομηχανικά blue chips και mid caps, ενώ συνεχίζονται οι μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων τραπεζικών μετοχών.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινήθηκαν σήμερα ανοδικά από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και συνέχισαν με μικρές διακυμάνσεις. Εντονη η συναλλακτική κίνηση, με ημερήσιο τζίρο 81 εκατ. ευρώ, συν 21,6 εκατ. σε μετακινήσεις πακέτων.

Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 920 μονάδων, δίνοντας υποσχέσεις για περαιτέρω ανάκαμψη. Σημειώνοντας άνοδο 1,30% τερμάτισε στις 926,06 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,24% στις 2.308,54 μονάδες.

Αλμα +2,74% πραγματοποίησε ο τραπεζικός δείκτης. Πρώτη σε απόδοση η Πειραιώς με +5,9%. Eurobank +3,6%, Alpha +1,8%, Εθνική +1,5%,  Attica -1,8%.

Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν Ελλάκτωρ και  ΟΠΑΠ, με +6% και +4,2% αντίστοιχα.  Ακολούθησαν Βιοχάλκο +2,7%, ΔΕΗ +2,4%, Σαράντης +2,3%,  ΕΧΑΕ +1,9%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ =1,7%.

Στα mid caps επικεφαλής της κούρσας Intercontinental. (+8,1%) και Αβαξ (+6,6%). Ακολούθησαν AutoHellas +5%  Profile και Πλ. Θράκης  +3,7%.