Αγορές

Επιστρέφει το χαμηλό βαρομετρικό στο χρηματιστήριο


Μετά από πέντε εβδομάδες ανόδου και τρεις μέρες αμφιταλαντεύσεων με έντονες διακυμάνσεις, η χρηματιστηριακή αγορά  παίρνει καθοδική κατεύθυνση,  επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για επικείμενη διόρθωση. Στις ρευστοποιήσεις κερδών που είναι η βασική αιτία της πτώσης, προστίθεται η επίδραση από την επιδείνωση κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Το χαμηλό βαρομετρικό επιστρέφει, προκαλώντας ανησυχίες για τη διάρκεια και το εύρος της πτώσης, η οποία μπορεί να επιβραδύνει ή να ανακόψει τις τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα.

Καταλύτης οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας,  που αναζωπυρώνονται μετά τη δημοσιοποίηση απογοητευτικών στοιχείων για τις εξαγωγικές επιδόσεις της Κίνας και τις «γκρίζες» εκτιμήσεις της ΕΚΤ όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Στο εσωτερικό μέτωπο, τα δεδομένα και οι προοπτικές στις οποίες βασίσθηκε η εντυπωσιακή ανάκαμψη της αγοράς, δεν έχουν αλλάξει. Ομως τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, ενώ οι τεχνικές ενδείξεις καθιστούν επιφυλακτικούς τους δυνητικούς αγοραστές, που βλέπουν δυνατότητες να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές.

Οι καθυστερήσεις με τον νέο νόμο Κατσέλη και στα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων είναι απλώς το πρόσχημα για μία προδιαγεγραμμένη κίνηση αποθέρμανσης της αγοράς, που θα διευκολύνει αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, επανατοποθετήσεις και εισροή φρέσου χρήματος.

 Πώς θ' αλλάξει ρότα

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές βελτιώνονται, αλλά η αγορά πρέπει να «χωνέψει» τώρα τα νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών – ιδιαίτερα των τραπεζικών μετοχών, που απέδωσαν έως και 75% σε ένα μήνα!

Τώρα το ΧΑ θα χρειασθεί νέους ισχυρούς καταλύτες για να επανέλθει σε ανοδική κατεύθυνση. Θα απαιτηθεί μάλιστα και αυξημένος τζίρος – άρα εισροή φρέσκου χρήματος – για να διασπασθούν οι ισχυρές αντιστάσεις όπου «σκόνταψε» η τελευταία ανοδική κίνηση.

Προς το παρόν η αγορά έχει πάρει σαφή καθοδική κατεύθυνση και η πτώση φαίνεται ότι θα συνεχισθεί την επόμενη εβδομάδα, με ορίζοντα το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή. Τα hedge fund που έχουν ανοιχτές θέσεις short, θα συνεχίσουν προφανώς τις επιθέσεις  σε τραπεζικές και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, επιδιώκοντας να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες – ή και να βγουν τελικά με κέρδος.

Μετοχές και δείκτες

Σήμερα, υπό την πίεση ρευστοποιήσεων σε μεγάλη γκάμα μετοχών, το ταμπλό «κοκκίνισε» και οι δείκτες κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά μεγάλες απώλειες. Η εικόνα βελτιώθηκε την τελευταία ώρα  της συνεδρίασης.

Σε δίνη πιέσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές - όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα κέρδη προς ρευστοποίηση, αλλά και οι σημαντικότερες short  θέσεις των επιθετικών κερδοσκόπων.

Ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -5,49% και τερμάτισε -4,01%.  Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+0,7%).  Alpha -5,1%, Εθνική -3,8%, Πειραιώς και Attica Bank -3,4%, Eurobank -2,7%.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,12% στις 696,56 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωσε χαμηλό -2,17% στις 689,16. Αναλυτές εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοκιμάσει τη στήριξη στη ζώνη 685-677 μονάδων.

Ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης  έχασε 0,88%, κλείνοντας  στις 1.818,66 μονάδες.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips πρωταγωνίστησε η ΔΕΗ, που γύρισε από -2,7% σε +4%,  λόγω της είδησης ότι ξεκινά νέος διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης  και Μελίτης με διαδικασίες-εξπρές.Με θετικό πρόσημο άλλες 4 μετοχές: Φουρλής +1,1%, ΟΤΕ και Coca-Cola +0,7%. ΕΧΑΕ +0,5%.

Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,6%, Aegean και Σαράντης -2%,  Lamda και Grivalia -1,8%, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ -1,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα