Αγορές

Επιστρέφει στα κέρδη η Wall


Με άνοδο ξεκίνησε την εβδομάδα η Wall Street, παρά τη διεθνή επενδυτική ανησυχία για τον κορωναϊό.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε κέρδη, αφού ο Κινέζος πρόεδρος Σι, φορώντας μάσκα προστασίας, δήλωσε πως "τα θεμελιώδη στοιχεία της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας παραμένουν αμετάβλητα και αναμένεται πως ο αντίκτυπος της επιδημίας του νέου ιού θα είναι βραχύβιος", επιθεωρώντας τις προσπάθειες για την πρόληψη και τον έλεγχο της νέας ιογενούς πνευμονίας στο Πεκίνο.

Ο ίδιος σημείωσε πως πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της επιδημίας στην οικονομία και για να επιτευχθούν οι στόχοι για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη φέτος. Εν συνεχεία, ο Σι δήλωσε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην απασχόληση και την αποτροπή μεγάλης κλίμακας απολύσεων.

Παράλληλα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας στο Πεκίνο ανακοίνωσε πως πλέον οι νεκροί από την επιδημία είναι 908 και τα κρούσματα 40.171.

Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις smartphones στην Κίνα μπορεί να υποχωρήσουν σήμερα κατά 50% στο α΄ τρίμηνο, καθώς πολλά καταστήματα λιανικής έχουν κλείσει για παρατεταμένη περίοδο και η παραγωγή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει εκ νέου, εξαιτίας της ταχύτατης εξάπλωσης του κορωναϊού.

Η Airbnb ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τις κρατήσεις της στο Πεκίνο ως τις 29 Φεβρουαρίου. 

Η αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει όλες τις πτήσεις της προς την ηπειρωτική Κίνα μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Οι εργαζόμενοι στην Κίνα άρχισαν να επιστρέφουν σήμερα πίσω στα γραφεία και στις βιομηχανίες που εργάζονται σε όλη τη χώρα, καθώς το Πεκίνο προχώρησε σε μερική άρση των περιορισμών για την εργασία και τα ταξίδια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) που καταγράφει το κόστος των προϊόντων στην γραμμή  παραγωγής, σύμφωνα με την Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία (NBS), κατέγραψε ετήσια αύξηση 0,1% τον Ιανουάριο. 
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) που καταγράφει την πορεία του πληθωρισμού σημείωσε ετήσια άνοδο 5,4% τον Ιανουάριο. 

Παράλληλα, κατά 116% ενισχύθηκαν οι τιμές του χοιρινού στην Κίνα τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ανεβάζοντας ταχύτητα από την άνοδο 97% του Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως δίωξη σε βάρος τεσσάρων Κινέζων αξιωματικών ασκήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για την κυβερνοεπίθεση και την κλοπή προσωπικών δεδομένω από την αμερικανική εταιρεία Equifax,

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης ανέκαμψε επίσης τον περασμένο μήνα, ενώ και η ανάπτυξη στον κλάδο των υπηρεσιών επίσης επιταχύνθηκε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε δήλωση του, τόνισε πως "έχει φτάσει η ώρα να διαπραγματευτούν οι ΗΠΑ "πολύ σοβαρά" μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση", με τις συζητήσεις προσκρούουν κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα προϊόντα του αγροτικού τομέα. Ο ίδιος είπε πως "η Ευρώπη μας αντιμετωπίζει άσχημα".

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μ. Βρετανία προγραμματίζει να ανακοινώσει τις τοποθεσίες περισσότερων από δέκα ζωνών ελεύθερου εμπορίου στην μετά το Brexit εποχή, μέχρι το τέλος του 2020, ώστε αυτές να μπορούν να λειτουργήσουν την επόμενη χρονιά.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 29,278.07 μονάδες, με κέρδη 0.6%.

Παράλληλα, ο S&P 500 έφτασε τις 3,352 μονάδες, αυξανόμενος περίπου 0.73%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 9,628.39 μονάδες, με άνοδο 1.13%.