Πολιτική

Επιστολή Δραγασάκη στη Βεστάγκερ για την αποπομπή Θάνου


Ενώ η κυβέρνηση βιάζεται να τελειώνει με την αποπομπή της Βασιλικής Θάνου, με την υπογραφή - πιθανότατα σήμερα από τον Άδωνη Γεωργιάδη - της σχετικής διαπιστωτικής πράξης, ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης θέτει το ζήτημα στην Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σin» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει επιστολή για την απομάκρυνση της Β. Θάνου, προς την Μαργκρέτε Βεστάγκερ, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού, που είχε την ευθύνη επιλογής της νέας διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μετά τη λήξη της θητείας της προηγούμενης. 

Φέρνοντας το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων, δείχνει ότι δεν προτίθεται να κλείσει το συγκεκριμένο  κεφάλαιο, αλλά αντιθέτως πρόκειται να εξαντλήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, ώστε να στιγματίσει την κυβερνητική παρέμβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.  

 Στην επιστολή του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γ. Δραγασάκης θα επισημαίνει ότι:

  • Ως ηγεσία του Υπουργείου όχι μόνο δεν άλλαξε την προηγούμενη διοίκηση, αλλά επεδίωξε και είχε άριστη συνεργασία, χωρίς καμία επέμβαση στο έργο της επιτροπής. 
  • Ακολουθώντας και τις υποδείξεις σχετικής έκθεσης αξιολόγησης του Ο.Ο.Σ.Α οι νέοι εισηγητές επελέγησαν μετά από αμερόληπτη διαγωνιστική διαδικασία, η δε Β. Θάνου, ως πρόεδρος επελέγη και τοποθετήθηκε σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. 
  • Η νομοθετική πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα όπως με επιχειρήματα έχει αναδείξει τόσο η επιστολή της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αρμόδια επίτροπο, όσο και η σχετική έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής
  • Ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση επιθυμούσε να αλλάξει τα κριτήρια ή την διαδικασία επιλογής, θα έπρεπε να το πράξει μετά από διάλογο και διαβούλευση, αξιοποιώντας και τις σχετικές συστάσεις της έκθεσης αξιολόγησης του Ο.Ο.Σ.Α, πράγμα το οποίο ουδόλως έπραξε και η οποία νέα ρύθμιση να αφορά βεβαίως το μέλλον. 

Επίσης, με την επιστολή θα ενημερώνεται η Επίτροπος Ανταγωνισμού ότι κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με αφορμή την έγκριση της επιλογής της  Β. Θάνου, ο τότε υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Δραγασάκης είχε εισηγηθεί ότι ο πρόεδρος της επιτροπής θα μπορούσε να επιλέγεται, όπως και στις άλλες ανεξάρτητες αρχές, από τη Βουλή πρόταση που περιλαμβάνεται και στις εισηγήσεις του Ο.Ο.Σ.Α.

Διαβάστε επίσης