ΕΥΖην

Επίσημο νόμισμα για τα 50 χρόνια του Pride UK


Με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Pride in London συνεργάστηκε το Royal Mint για να τιμήσει μισό αιώνα του Pride στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ένα κέρμα 50 πενών, το οποίο σχεδίασε η Dominique Holmes.

Στο κέρμα που σχεδίασε η Βρετανή καλλιτέχνις φιγουράρουν οι λέξεις «διαμαρτυρία», «ορατότητα», «ενότητα» και «ισότητα», όλες με κεφαλαία γράμματα πάνω σε ουράνια τόξα. Ανάγλυφη, με κεφαλαία γράμματα, είναι στο μέσον του κέρματος η λέξη "pride", κάτω από μια εγχαραγμένη καρδιά και γραμμές ως ευθεία αναφορά στο κίνημα που εκστρατεύει για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

«Στόχος μου με αυτό το σχέδιο ήταν να ανακαλέσω στη μνήμη τις αρχικές πορείες Pride – τα χειροποίητα πλακάτ και τις πινακίδες διαμαρτυρίας που κραύγαζαν τα αιτήματα των γενναίων ΛΟΑΤΚΙ+ οι οποίοι κατέβαιναν στους δρόμους για να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους» είπε, μιλώντας στο Dezeen, η Holmes.

Τα ουράνια τόξα του επτάπλευρου κέρματος είναι στις ίδιες αποχρώσεις με τη Σημαία του Ουράνιου Τόξου. Στο κάτω μέρος του κέρματος το οποίο είναι αναμνηστικό, ένα βέλος με λωρίδες σε αποχρώσεις μαύρου, καφέ, ροζ, γαλάζιου και λευκού ( https://www.instagram.com/p/CdslKQOsJYw/ ).

«Όταν η πρώτη Pride πορεία έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΛΟΑΤΚΙ+ ήταν εξαναγκασμένοι να ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, συχνά κρυμμένοι» δήλωσαν στο Dezeen από την Pride in London.

«Μπορεί να χρειάστηκαν 50 χρόνια, αλλά τώρα είμαστε μια χώρα που όχι μόνο αναγνωρίζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ αλλά τα γιορτάζει μέσα από μια από τις πιο προσβάσιμες συνδέσεις του κράτους μας με τους πολίτες του – το νόμισμά μας».

Η πρώτη πορεία Pride στο Ηνωμένο Βασίλειο έγινε στο Λονδίνο το 1972 ως συμπαράσταση σε αυτούς που συμμετείχαν στις Stonewall Riots, τις φασαρίες μετά την εισβολή της αστυνομίας στο Stonewall Inn, εμβληματικό τόπο συγκέντρωσης των gay στο Μεγάλο Μήλο.

Είναι η πρώτη φορά που η βρετανική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα τιμάται με επίσημο βρετανικό νόμισμα· το καλοκαίρι θα είναι διαθέσιμο σε ασημένιο και χρυσό στον ιστότοπο του Royal Mint, το οποίο, στο πλαίσιο της κυκλοφορίας του κέρματος, θα προχωρήσει σε δωρεά στο Pride in London.

«Η 50ή επέτειος του London Pride είναι σημαντικό πολιτιστικό ορόσημο που συνετέλεσε στη διαμόρφωση της σύγχρονης Βρετανίας και είμαστε υπερήφανοι που τιμούμε τη σημαντική ΛΟΑΤΚΙ+ εκδήλωση πάνω σε ένα βρετανικό κέρμα των 50 πενών» είπαν στο Dezeen από το Royal Mint.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα