Πολιτική

Eπιπλέον μέτρα 3 δισ. «εν αναμονή», φόρμουλα συμβιβασμού με ΔΝΤ


Πολιτικά δύσκολη η διαχείριση από την Αθήνα. Νέα συνάντηση Λαγκάρντ - Τσακαλώτου τη νύχτα για διευκρινίσεις. Οι συζητήσεις συνεχίζονται επί ελληνικού εδάφους

Πάνω σε ένα συμβιβαστικό σχέδιο που θα ικανοποιεί στοιχειωδώς - ή τουλάχιστον θα σώζει τα προσχήματα για - όλες τις πλευρές (ΔΝΤ, Ελλάδα Ευρωπαίους), συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον. Το σχέδιο προωθείται με πρωτοβουλία του Βερολίνου και προβλέπει την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων 3-3,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα είναι «εν αναμονή», δηλαδή θα ενεργοποιούνται τμηματικά  εάν η Ελλάδα δεν πιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνσαμα 3,5% του ΑΕΠ. Προς το παρόν φάινεται ότι  υιοθετείται κατ' αρχήν από όλες τις πλευρές, η τουλάχιστον αντιμετωπίζεται ως βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης.

Στις βασικές του κατευθύνσεις είχε συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, όταν οι Ευρωπαίοι είχαν προτείνει μία συμφωνία με «αστερίσκους», όπου το ΔΝΤ θα διατυπώνει τις αντιρρήσεις-επιφυλάξεις του και τι επιπλέον μέτρα προτείνει, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμεύεται ότι θα τα υλοποιήσει... προσεχώς, αν παραστεί ανάγκη.

Διαβάστε επίσης: Ψάχνουν τρόπο για να μείνει το ΔΝΤ

Σε ολοκληρωμένη τελική μορφή το σχέδιο αυτό  συζητήθηκε στο αποκαλούμενο "κλαμπ της Ουάσιγκτον" με συμμετοχή εκπροσώπων της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, του ESM, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, των υπουργών οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας και του Τ. Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group.

Υπέρβαση διαφωνιών

Προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις και να αποτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων, ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να συναντηθεί για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 Το σχέδιο διέρρευσε σε διεθνή ΜΜΕ και προυσιάστηκε ως απάιτηση των δανειστών για πρόσθετα μέτρα, εάν η Ελλάδα δεν επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους την επόμενη διετία. 

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, επί του πακέτου των πρόσθετων μέτρων δεν έχι γίνει ουσιαστική συζήτηση - πολύ περισσότερο δεν υπάρχει συμφωνία.  Η αμερικανική εφημερίδα  επισημαίνει πάντως ότι η διαχείρισή του από την Αθήνα θα είναι πολιτικά δύσκολη, πράγμα το οποίο αναγνωρίζουν και οι Βρυξέλλες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Κομισιόν.

Οι πιστωτές λένε ότι το σχέδιο για τα μέτρα της έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσε να λειτουργήσει για να ξεπεραστούν  οι διαφωνίες μεταξύ  Ευρωπαίων- ΔΝΤ σχετικά με το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού, τα αναγκαία μέτρα και την ελάφρυνση του χρέους.  

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις σ' αυτά τα θέματα έχει παραλύσει τις συνομιλίες σχετικά με το τι πρέπει να γίνει και να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας, σημειώνεται στο δημσίευμα.

 Επιφυλακτικός ο Μοσκοβισί
 
Σχεδόν παράλληλα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωνε ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της έκαναν καλή πρόοδο στις επαφές που είχαν στην Ουάσινγκτον προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που έχουν για την αξιολόγηση, όμως η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Απριλίου 
 
«Επιτεύχθηκε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για να φτάσουμε σε ένα σημείο να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση» των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, είπε ο Μοσκοβισί μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.
 
Οι συνομιλίες γύρω από τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά διακόπηκαν λόγω της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
 
Στο περιθώριο αυτής της συνόδου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Γερμανίας και των ΗΠΑ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τζακ Λιου, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
 
Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα επιστρέψουν στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη σύνοδο του Γιούρογκρουπ, που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου. Η πρόοδος που θα γίνει εκεί, σημείωσε, εξαρτάται από το πόσα θα έχουν επιτευχθεί τις προηγούμενες ημέρες.
 
«Υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές για να βρεθεί μια συμφωνία», τόνισε. «Θα πρέπει να νομοθετηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο», συνέχισε.
 
Ευρωπαίοι και ΔΝΤ
 
Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ διαφωνούν μεταξύ τους όσον αφορά ορισμένους από τους στόχους που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θα πρέπει να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι είναι μη ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει ένα τέτοιο πλεόνασμα επί δεκαετίες. «Το μνημόνιο με την Ελλάδα δεν κάνει λόγο για δεκαετίες. Αναφέρεται στο 2018 και αυτό που θέλουμε είναι να πετύχουμε (τον στόχο του) 3,5% το 2018», επέμεινε ο Μοσκοβισί.
 
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να τεθεί στο 2,5% του ΑΕΠ και ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.
 
Επαφές και συζητήσεις
 
Νωρίτερα, σε μια ημέρα γεμάτη επαφές και συναντήσεις της ελληνικής πλευράς στην Ουάσιγκτον, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χαρακτήρισε εποικοδομητικές  τις συζητήσεις που είχε με τις ελληνικές αρχές. 
 
Η Λαγκάρντ είπε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
  
Ακυρώθηκε η Συνέντευξη Τσακαλώτου - έκτακτη συνάντηση με τη Λαγκάρντ τη νύχτα
 
Σε αυτό το περιβάλλον, ολοκληρωνόταν άλλη μια συναντηση, αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ όπου και αναμενόταν η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω έκτακτης συνάντησης του Ελληνα υπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ στις 12 το βράδυ.
 
Επρόκειτο για δεύτερη συνάντηση, μέσα σε 24 ώρες, αντιδρώντας στη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε ότι "υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά για να γίνει", αλλά και στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά την ελάφρυνση του χρέους.
 
Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του Έλληνα υπουργού μετά τη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Mega. και ζητήθηκε για διευκρινίσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ επεδίωξε να διασφαλίσει εκ νέου τη δέσμευση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
 
Μετά την 20λεπτη συνομιλία με την επικεφαλής του ΔΝΤ, ο Ελληνας υπουργός είπε πως τα πράγματα πήγαν καλά και ξεκαθαρίστηκαν ορισμένα ζητήματα, προσθέτοντας ότι και οι συζητήσεις σε επίπεδο πια θεσμών θα συνεχιστούν από Δευτέρα - Τρίτη στην Αθήνα.
 
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις