Πολιτική

Επιμένει ψυχροπολεμικά το ΝΑΤΟ: Βασική απειλή η Ρωσία – Τα βρήκαν Τραμπ-Ερντογάν


Τραμπ και Ερντογάν βρήκαν πάλι πεδίο συνδιαλλαγής και το ΝΑΤΟ μπορεί να επεκτείνει τα εξοπλιστικά του προγράμματα στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας – στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής – χωρίς βέτο από τουρκικής πλευράς, όπως απειλούσε ο σουλτάνος της Αγκυρας.

Η Σύνοδος Κορυφής της ατλαντικής συμμαχίας κατέληξε στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος «κομμένου και ραμμένου στα μέτρα» των επιδιώξεων του Αμερικανού προέδρου, με αναφορές στον επιμερισμό  των δαπανών του ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση του «ρωσικού κινδύνου».

Υιοθετώντας το ψυχροπολεμικό μοτίβο της «ρωσικής απειλής», στο κείμενο που συνυπέγραψαν  οι 29 ηγέτες του ΝΑΤΟ εκφράζουν την «αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή» μεταξύ των χωρών της συμμαχίας, αν και προηγήθηκαν έντονες διαφωνίες, με κορυφαία τη δημόσια κόντρα Τραμπ- Μακρόν που υποδηλώνει μεγάλες διαφορές απόψεων και στρατηγικής μεταξύ ΗΠΑ-Γαλλίας.

Διαβεβαιώνουν πάντως ότι το ΝΑΤΟ παραμένει «αμυντική συμμαχία», ενώ αναγορεύουν ως κορυφαία απειλή τη «ρωσική επιθετικότητα». Ακολουθούν η τρομοκρατία στη δεύτερη θέση, ο υβριδικός πόλεμος και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Μετά τις κατηγορίες του Γάλλου προέδρου ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», ως παραχώρηση προς τη Γαλλία  υιοθετείται πρόταση για τη συγκρότηση συμβουλίου που θα αξιολογήσει το μέλλον της συμμαχίας. Όμως, το γεγονός ότι επικεφαλής του θα είναι ο γ.γ. Γιενς Στόλτενμπεργκ σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα