Αγορές

Επιλεκτικές κινήσεις και αναζήτηση κατεύθυνσης στο χρηματιστήριο


Σε αναζήτηση κατεύθυνσης, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις ή διακυμάνσεις βρίσκεται το χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις. Οι αγορές είναι σε εορταστικό κλίμα, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, γεγονός που ήδη επηρεάζει το μέγεθος των συναλλαγών σε Ευρώπη αλλά και ΗΠΑ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική αγορά δεν έχει αποκτήσει ακόμη σαφή τάση και προβλέπουν μια περίοδο μεταβλητότητας. Κατά τις εκτιμήσεις τους η συνέχεια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς, επηρεάζοντας και τη ροή ξένων κεφαλαίων προς το ΧΑ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, πάντως, παραμένουν οι προσδοκίες  για νέα επιχειρηματικά deal με εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.  και μετά από την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων (conditions precedent), συνήθων σε τέτοιου είδους συναλλαγές, την εξαγορά από τις ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil του 100% της Land Power s.r.l., η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84MW.

Στις ευρωαγορές επικρατούν μεικτά πρόσημα με τους επενδυτές να αφομοιώνουν σειρά από αποφάσεις πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στην Ευρώπη και ενώ επίκεινται οι αργίες για το καθολικό Πάσχα.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX διολισθαίνει 0,03% στις 18.263 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE100 πέφτει 0,1% στις 7.894 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC40 κερδίζει 0,07% στις 8.157 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο, κέρδη για το ΜΙΒ στο Μιλάνο 0,04% στις 34.145 μονάδες, όπως ενισχύεται 0,14% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη στις 10.986 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

O Γενικός Δείκτης Τιμών, διαμορφώνεται στις 1.422,80 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση 0,17%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 54,62 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,32%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,59%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+4,02%), της Σαράντης (+3,64%), της Τέρνα Ενεργειακή (+1,64%), της ΕΥΔΑΠ (+1,52%) και της Εθνικής (+1,31%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (-2,03%), της Elvalhacor (-1,96%), της ΔΕΗ (-1,94%) και του ΟΛΠ (-1,80%).

Ανοδικά κινούνται 38 μετοχές, 56 πτωτικά και 15 παραμένουν σταθερές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις