Οικονομία

Επικυρώθηκαν 3,7 εκατ. στρέμματα δασικών χαρτών


Αποφάσεις κύρωσης εκτάσεων υπογράφουν οι Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Αττικής, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Μακεδονίας Θράκης.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ένα επιπλέον ποσοστό κυρωμένων δασικών χαρτών προστίθεται σήμερα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ταχείας εξέλιξης του έργου από τον Ιανουάριο 2017. Πρόκειται για ένα ποσοστό της τάξης του 2,82% της έκτασης της χώρας το οποίο προστίθεται στο 41,5% που είχε κυρωθεί μέχρι σήμερα.

Από το 1975 (συνταγματική επιταγή) έως το τέλος του 2016 στη χώρα είχαν κυρωθεί δασικοί χάρτες μόλις στο 1% της έκτασής της. Σήμερα, και σε διάστημα μόλις 2,5 χρόνων, η Ελλάδα έχει κυρωμένους δασικούς χάρτες στο 44,3% της έκτασής της.

Τις αποφάσεις μερικής κύρωσης υπογράφουν σήμερα οι Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Αττικής, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Μακεδονίας Θράκης και αφορούν στις περιοχές:

 • Ανατολικής Αττικής: περιοχές δήµων Αγ. Παρασκευής, Βριλησσίων, Ηρακλείου Αττικής και των δηµοτικών ενοτήτων Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης δήµου Παλλήνης και Ν. Ψυχικού δήµου Φιλοθέης – Ψυχικού Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής
 • Δυτικής Αττικής: προκαποδιστριακών ΟΤΑ: Ελευσίνας, Μαγούλας, Νέας Περάμου, Οινόης, Ερυθρών, Βιλίων Π.Ε. Δυτ. Αττικής και Κορυδαλλού Π.Ε. Πειραιώς
 • Τρικάλων: ολόκληρη περιοχή αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δασών
 • Καβάλας:
 1. Τ.Κ. Αγίου Κοσµά,
 2. Τ.Κ. Γέροντα,
 3. Τ.Κ.Γραβούνης,
 4. Τ.Κ. ∆ιποτάµου,
 5. Τ.Κ. ∆υσβάτου,
 6. Τ.Κ. Ελαφοχωρίου,
 7. Τ.Κ. Ερατεινού,
 8. Τ.Κ. Ζαρκαδιάς,
 9. Τ.Κ. Κεχροκάµπου,
 10. Τ.Κ. Λεκάνης,
 11. Τ.Κ. Μακρυχωρίου,
 12. Τ.Κ. Πέρνης,
 13. Τ.Κ. Πετροπηγής,
 14. Τ.Κ. Πλαταµώνος,
 15. Τ.Κ. Ποντολίβαδου,
 16. ∆.Κ. Χρυσουπόλεως και
 17. Τ.Κ. Χρυσοχωρίου, του ∆ήµου Νέστου, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στις παραπάνω περιοχές δεν κυρώνονται οι εκτάσεις για τις οποίες έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων και αιτήσεις εξαγοράς/χρήσης εκχερσωμένων εκτάσεων για γεωργική εκμετάλλευση. Οι εκτάσεις αυτές θα κυρωθούν σε επόμενο στάδιο μετά την εξέτασή τους από τις Επιτροπές Αντιρρήσεων ή την ένταξή τους σε νόμιμη αλλαγή χρήσης από τις Δασικές Υπηρεσίες.