Πολιτική

Επικοινώνησε με την αστυνομία ο «Μάξιμος Σαράφης»-τι δήλωσε


Ο προστατευόμενος μάρτυρας για το σκάνδαλο «Novartis» με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» επικοινώνησε χθες (20/2) με την αστυνομία, όπως προκύπτει από δύο έγγραφα του Τμηματάρχη Προστασίας Μαρτύρων.

Στο πρώτο έγγραφο αναφέρεται πως το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στις 12:12 της Πέμπτης 20/2 και σε αυτό ο μάρτυρας ενημέρωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε δεν ήταν από απείθεια, αλλά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου σχετικά με τη διαφύλαξη της μυστικότητας του, καθώς η επιτροπή απέρριψε το αίτημά του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσής του, με αλλοιωμένη φωνή.

Ο αρμόδιος τμηματάρχης αναφέρει στο ίδιο έγγραφο πως ο ίδιος διαβεβαίωσε τον προστατευόμενο μάρτυρα πως «η υπηρεσία μας ως αρμόδια για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διαταχθεί για τον ίδιο, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την αρμόδια προς τούτο Εισαγγελέα Εγκλημάτων κατά της διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας».

Στο δεύτερο έγγραφο αναφέρεται πως ο μάρτυρας έκανε δεύτερο τηλεφώνημα στις 18:53 προς την αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας, όπου επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να συνεργαστεί με την επιτροπή.

Μέσω αυτού ενημερώνει πως μπορεί να μεταβεί οποιαδήποτε μέρα του ζητηθεί στον τόπο που θα του υποδειχθεί «από την υπηρεσία μας» προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων, αλλά ότι ζητάει η εξέταση να γίνει απογευματινές ώρες, μετά τις 16:00.

Σημειώνεται ότι χθες αντιπροσωπεία της Προανακριτικής υπό τον πρόεδρο Ιωάννη Μπούγα κατέθεσε έγγραφο προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, στο οποίο παραθέτουν τρία αιτήματα. Μεταξύ αυτών η επανεξέταση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων μόνο με τη χρήση μέτρων ηλεκτρονικής προστασίας προκρίνει ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ενώ αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Προανακριτικής Επιτροπής να διατάξει ακόμα και τη βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων.