Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή μετά την επίθεση στην Aramco


Αφορμή για νέα διπλωματική κρίση στον χώρο της Μέσης Ανατολής αποτέλεσε η επίθεση δύο drones σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της σαουδαραβικής  Aramco.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ως υπεύθυνο για τις επιθέσεις, ενώ στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και η Σαουδική Αραβία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι πρόκειται για το πολλαπλό χτύπημα του Ιράν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, υποστηρίζοντας ότι δεν πραγματοποιήθηκε από την Υεμένη, αλλά από το Ιράκ. Κατηγόρησε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν για άκρως υποκριτική στάση, αφού δηλώνουν ότι ασκούν διπλωματία, αλλά - κατά την αμερικανική άποψη - υποκινούν βομβιστικές ενέργειες ως μέσο πίεσης.
Το Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι αποτελούν άλλοθι για τις ΗΠΑ προκειμένου να προχωρήσουν σε ενέργειες κατά του Ιράν. «Κατηγορίες και επισημάνσεις τόσο στείρες και τυφλές είναι ακατανόητες και παράλογες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί.
Ο Μουσαβί δήλωσε ότι οι κινήσεις των ΗΠΑ γίνονται για να εξασφαλίσουν ισχύ οι ΗΠΑ, και τώρα χρησιμοποιούν ως βασικό στοιχείο για αυτό την προπαγάνδα.
Οι εξελίξεις οδηγούν σε αναθέρμανση και σύσφιξη των σχέσεων των ΗΠΑ με το σαουδαραβικό καθεστώς. Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον  πρόεδρο Τραμπ και συζήτησαν για τη στήριξη που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης